Nieuws Actueel

Alles over Tour de France 2015: De monsteroperatie van Vitens

Rik Nizet 3 juli 2015

Water grand depart utrecht tour de france middelgroot

Niet alleen voor de organisatoren van de Tour de France is zaterdag een spannende dag. De mensen van waterbedrijf Vitens staan eveneens voor een grote uitdaging. ,,Het is een monsteroperatie voor ons, de kers op de taart'', aldus een woordvoerster.

Tour 2015: Alles over Tour de France 2015Tour 2015: De tourfavorietenTour 2015: Compleet etappeschemaTour 2015: Alles over Tour de France 2015Bezoektips: Grand Départ UtrechtGrand Départ: Van hobby naar big businessVanwege de vele bezoekers en de hitte is 15 miljoen liter water extra beschikbaar in Utrecht. Dat is een verdubbeling van de normale capaciteit.

Vitens heeft dit weekeinde tientallen extra mensen aan het werk om de operatie goed te laten verlopen. Behalve de standaard openbare tappunten, zijn er ook veel extra plekken waar mensen water kunnen krijgen. Zo zijn 55 extra standpijpen geplaatst. Een standpijp is een opzetstuk dat Vitens op een ondergrondse brandkraan aansluit. De brandkraan is aangesloten op het waterleidingnet.

Ideaal"Utrecht is qua ligging en aanvoer ideaal voor ons", zo legt de woordvoerster uit. "Vergelijk het met de ring om de stad qua snelwegen. Zo hebben we ook een soort 'waterring'. Rond Utrecht zijn zeven drinkwaterproductielocaties."

WaterdrukVitens verwacht zaterdag geen problemen. "Hooguit dat er wat verschillen zijn qua waterdruk. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat in de bovenste verdiepingen in hoge gebouwen de druk wat minder is. Maar we hebben alles zo ver opgeschaald, en we laten de pompen extra hard pompen, dat deze megaklus goed moet verlopen.''