Nieuws Actueel

Alles over Tour de France 2015: Utrecht mag heel trots zijn

Rik Nizet 4 juli 2015

Grand depart utrecht reclamekaravaan 335

Zo'n 350.000 mensen stonden zaterdag in Utrecht langs het parcours voor de start van de Tour de France. De sfeer in de Domstad was gezellig, zeggen bezoekers. Wel meldden zich bij de hulpposten 178 mensen met klachten. Meestal ging het om personen die last hadden van de hitte. De temperatuur in Utrecht lag zaterdagmiddag ruim boven de 30 graden.

Tour 2015: Alles over Tour de France 2015Tour 2015: De tourfavorietenTour 2015: Compleet etappeschemaTourbaas looft UtrechtOok zijn veel bezoekers geholpen vanwege blaren en schaafwonden. Wat verder opviel, is dat veel mensen zich bij een hulppost meldden omdat ze, door veel zweten, zonnebrandcrème in hun ogen hadden gekregen. Van de 164 Rode Kruis-klanten zijn er tien doorverwezen naar het ziekenhuis. Vijf van hen werden vervoerd met een ambulance.

Voor de rest hebben zich geen grote problemen voorgedaan. Het vervoer naar de stad verliep prima. De treinen waren niet overvol. Alleen op het Centraal Station en buiten bij de Jaarbeurs moesten bezoekers soms even geduld hebben. Ook voor weggebruikers heeft het evenement nergens tot echte hinder geleid, zo liet Rijkswaterstaat weten.

Willem-AlexanderKoning Willem-Alexander bracht zaterdag bij de finish van de openingsrit een bezoekje aan enkele deelnemende teams. De koning werd rondgeleid door Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht. Willem-Alexander schudde even later op het erepodium, net als minister Edith Schippers van Sport, etappewinnaar Rohan Dennis de hand.

Trots"Ik denk dat Utrecht en heel Nederland trots mogen zijn op wat hier opgebouwd is. Sport staat hier hoog in het vaandel. Iedereen kan zien dat Nederland een sportgek land is, dat we gastvrij zijn en dat we zelfs mooi weer regelen als de Tour hier komt'', aldus de koning tegen RTV Utrecht. "Nederland is een groot fietsland. Zowel professioneel als in de breedtesport. Fietsen is iets waar we internationaal om bekend staan. We laten graag zien aan de wereld dat we er heel erg goed in zijn.''

Van ZanenBurgemeester Van Zanen blikte na afloop enthousiast terug: "We hebben een prachtige start van de Tour de France meegemaakt. Vanaf woensdag is het al een groot feest in de stad, mede dankzij de inzet van de Tourmakers, alle andere vrijwilligers en de organisatie van de Tour de France. Gisteren waren er al zo’n 120.000 bezoekers, vandaag 350.000, het is meer dan we verwachtten. En dan hebben we morgen nog de tweede etappe."