Nieuws Actueel

Alliander: meer winst, minder omzet

Lotte Grimberg 19 februari 2015

Het netwerkbedrijf Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 323 miljoen euro vergeleken met 288 miljoen in 2013. Zonder bijzondere posten daalde het resultaat van 288 miljoen euro naar 239 miljoen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het bedrijf.

Licht stijgenDe bijzondere posten betroffen de verkoop van een belang van 25,4 procent in KEMA aan DNV GL Group, met een boekwinst van 45 miljoen euro en de vrijval van een voorziening van 60 miljoen euro. De omzet daalde van 1,74 miljard euro in 2013 naar 1,69 miljard in 2014, voornamelijk als gevolg van de lagere gereguleerde tarieven. Alliander zag zijn kosten licht stijgen van 1,38 miljard euro naar 1,4 miljard euro.

Slimme meterDe investeringen bleven met 570 miljoen euro gelijk aan het niveau van 2013. Vorig jaar investeerde Alliander in de voorbereiding van de grootschalige aanbieding van de slimme meter. Waar mogelijk zoekt het bedrijf ook samenwerking met andere netbeheerders om kosten te besparen en kennis te delen.

Mobiel dataverkeerZo tekenden Stedin en het onderdeel Liander in 2014 een overeenkomst om samen te werken op het gebied van mobiel dataverkeer. Daartoe wordt een gezamenlijk mobiel communicatienetwerk gebouwd, onder meer voor het uitlezen van slimme meters. Alliander wil jaarlijks 70 tot 100 miljoen euro extra uitgeven aan de verdere ontwikkeling van de 'slimme meter'.

EnergienettenDit jaar investeert Alliander voor ruim 400 miljoen euro in de versterking van de energienetten. "We willen de bestaande netten beter benutten. En de kosten meer verdelen met andere netbeheerders'', zei topman Peter Molengraaf. Vorig jaar startten Alliander en Enexis al een onderzoek naar de mogelijkheid van het ruilen van energienetwerken van Enexis in Friesland en de Noordoostpolder met die van Alliander in de regio Eindhoven en zuidoost-Brabant.

De uitvalduur van elektriciteit bij het netwerkbedrijf was vorig jaar met 19,9 minuten aanzienlijk lager dan in 2013 (24,0 minuten).