Nieuws Actueel

Almelo helpt mensen uit bijstand aan baan

Van onze redactie 24 april 2015

Preston Palace Rikkert Harink

Het geheim zit in het strenge in- en uitstroombeleid dat Almelo voert. Daarbij wordt geprobeerd mensen nog voordat ze daadwerkelijk in de bijstand komen weer aan het werk te krijgen en om mensen die al langere tijd een uitkering hebben weer aan werk te helpen. Voor dat laatste is er nu Almelo Flex, een samenwerking met uitzendbureau Randstad. Want, is de opvatting, er zijn niet veel banen, maar er is wel werk.

Tijdelijke klussen

„Een vaste baan is niet zo makkelijk te vinden”, weet verantwoordelijk wethouder Javier Cornelissen. „Grote bedrijven zoals Timberland en Sitel hadden altijd een grote personeelsvraag. Maar de laatste twee jaar is dat niet meer zo.” Er zijn wel veel tijdelijke klussen voor een paar dagen of een paar weken. Of voor minder uren in de week. „En daar proberen we zoveel mogelijk mensen op te zetten.” Om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen, is er veel contact met uitzendbureaus en bedrijven. „Wij willen graag weten wat uitzendbureaus en bedrijven van ons nodig hebben.”

Een van de bedrijven waar de gemeente veel mensen plaatst is Preston Palace. Met name jongeren worden bij het uitgaanscentrum aan werk geholpen. Het afgelopen jaar gingen daar achttien jongeren aan de slag in verschillende functies. Ze kunnen twee maanden met behoud van uitkering aan het werk. Als het bevalt, krijgt de jongere een jaarcontract van het bedrijf en stopt de bijstandsuitkering. Zo’n zelfde samenwerking is er met Van Merksteijn.

Geen verplichting voor bedrijven

Jongeren kunnen werkervaring opdoen en bedrijven hebben twee maanden lang een gratis kracht waarbij ze kunnen kijken of het iemand is die ze langer in dienst willen houden. „Maar veel bedrijven weten niet dat het zo werkt”, zegt jongerencoach Alexis Vroom van het Werkplein. Als het niet bevalt, is een bedrijf na twee maanden niets verplicht. Andersom ligt dat anders. Als een jongere het werk niet leuk vindt kan hij niet zomaar besluiten te stoppen en zijn uitkering weer terugkrijgen.

Foto: De gemeente heeft het afgelopen jaar achttien jongeren ondergebracht bij Preston Palace. (Rikkert Harink)