Nieuws Actueel

Almeloër Joost van Baars maakte van zijn hobby zijn beroep: ‘Fotografie, mooiste vak dat er is’

Van onze redactie 23 juni 2015

Joost van Baars frans nikkels

Veel vrijheid, niet hele dagen op kantoor, veel afwisseling en een creatieve uitlaatklep. Van Baars heeft er geen moeite mee om aan te geven waarom hij het vak van fotograaf zo aantrekkelijk vindt. Hij begon te fotograferen toen hij begin twintig was. „Ik had daarvoor wel eens wat vakantiekiekjes gemaakt, maar ik denk dat ik in mijn hele leven niet meer dan vier, vijf fotorolletjes volgeschoten heb. Met de komst van de digitale spiegelreflexcamera werd het echt mijn hobby.” En dat bleef niet onopgemerkt. Mensen uit zijn omgeving wisten hem steeds vaker te vinden voor bijvoorbeeld een portretfoto of een trouwreportage.

CombiMaar het was ‘erbij’. Jarenlang bleef Van Baars het fotograferen combineren met zijn studie Personeel en Organisatie aan het Saxion en baantjes in de horeca, onder meer bij het Hookhoes in Almelo. De studie maakte hij uiteindelijk niet af. „Ik was bijna klaar, maar tijdens mijn stage kwam ik erachter dat het toch vooral veel achter een bureau zitten was. Dat beviel me niet. Ik wilde juist graag met mensen werken.”

Stoute schoenenTwee jaar terug trok hij de stoute schoenen aan en maakte van fotografie zijn beroep. In het oude Indiëcomplex vond hij een geschikte ruimte. Die is inmiddels ingericht als atelier/fotostudio en fungeert af en toe tevens als expositieruimte.

Eigen stijlVan Baars houdt zich vooral bezig met bedrijfsfotografie, maar maakt ook met enige regelmaat portretten en trouwreportages. Gaandeweg ontwikkelde hij een eigen stijl. „Ik probeer het spannend te maken, doe mijn best om wat anders te maken dan het geijkte.” Compositie en uitlichting zijn daarvoor de ‘instrumenten’. De foto’s stralen een bepaalde spanning uit. Dat komt vooral tot uiting in zijn vrije werk.

Buitenlandse opdrachten geven het vak extra charme. „Reizen is mijn andere hobby, dus dat komt mooi uit”, lacht de fotograaf, die ook al eens met het Solar Team van de Universiteit Twente een maand door Australië trok.

Spijt van zijn beslissing om van zijn hobby zijn werk te maken, heeft hij niet. „Het is geen vetpot, maar ik heb een boterham met beleg en kan de hypotheek betalen.” Van Baars mag dan indrukwekkende foto’s maken, op de vraag waar hij het meest trots op is, komt een verbazingwekkend bescheiden antwoord: „Op het gipsplafonnetje dat ik thuis heb gemaakt.”

Foto: Frans Nikkels