Nieuws Actueel

Almelo weer onder vuur in Hornbach-zaak

De gemeente Almelo moest gisteren opnieuw bij de Raad van State alle zeilen bijzetten om het plan voor een Hornbach-bouwmarkt en tuincentrum Rhijnbeek te verdedigen.

Van onze redactie 17 december 2015

Hornbach Lenneke Lingmont

Eerder al stuurde de Raad van State de gemeente Almelo terug naar de tekentafel om een beter bestemmingsplan op te stellen. Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat de gemeente onvoldoende onderzoek had gedaan naar de gevolgen van de komst van Hornbach voor de winkelstand in Almelo. Ook moest de gemeente duidelijker aangeven hoeveel winkelvloeroppervlak de gecombineerde bouwmarkt en tuincentrum nu precies krijgt. En dat bleek gisteren bij het begin van de vervolgrechtszaak in Den Haag gelijk al een struikelblok.

Winkeloppervlak Volgens concurrenten Praxis en Gamma biedt het nieuwe bestemmingsplan nog meer ruimte aan Hornbach dan het vorig jaar afgeschoten plan. De raadsman van Praxis zei dat het plan 3.800 vierkante meter groter is dan het vorige plan. Tijdens de zitting vlogen de cijfers over en weer en leek de zitting te ontaarden in een Babylonische spraakverwarring. Rechter en staatsraad J. Hoekstra probeerde de precieze omvang van het Hornbach-plan tijdens de zitting boven tafel te krijgen. De woordvoerster van Almelo en raadsman van Hornbach bezwoeren dat het winkelvloeroppervlak van de bouwmarkt nog steeds 14.000 vierkante meter is en dat van het tuincentrum 2.200 vierkante meter. Alleen is er buiten de gebouwen nog ruimte voor 3.800 vierkante meter tuincentrum. Alles bij elkaar zo'n 20.000 vierkante meter.

SpannendHalverwege de zitting werd het spannend. Rechter en staatsraad W. van Diepenbeek besloot de zitting een kwartier te schorsen om te bekijken of het nog wel zin had om door te gaan. Immers: het leek er sterk op dat de gemeente Almelo Hornbach meer winkelvloeroppervlak heeft gegund dan het perceel aan de Nijreessingel groot is. Dat zou voldoende kunnen zijn om het plan direct af te schieten.

Kaalslag onder de bouwmarkten Maar de Raad van State zette de rechtszaak na de schorsing gewoon door en behandelde alle andere bezwaren. Praxis en Gamma vrezen een kaalslag onder de bouwmarkten in Almelo en omgeving. De raadsman van Hornbach wees erop dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat er voldoende ruimte is voor een grote bouwmarkt en tuincentrum in Almelo. "Zelfs al zouden zowel Praxis als Gamma in Almelo omvallen, dan is dat jammer maar zeker geen ramp", aldus G. Heutink, raadsman van het Duitse bouwmarktconcern. Een onderzoeker van de gemeente tekende nog aan dat nergens in Nederland na de vestiging van een Hornbach of Bauhaus een Praxis of Gamma is gesloten.

Tussenuitspraak Het is niet ondenkbaar dat de Raad van State weer een tussenuitspraak doet om meer opheldering over de omvang van het plan en een aantal onderzoeken te vragen. De kans dat het gehele plan van tafel gaat lijkt niet zo groot. Uitspraak binnen twaalf weken.

Foto: Lenneke Lingmont