Nieuws Actueel

Almelo zet in op verkoop afvalverwerker Twence

Van onze redactie 30 september 2015

Twence Mark Mensink

Burgemeester en wethouders van de stad kregen de opdracht van de raad ‘actief de mogelijkheden met de betrekking tot verkoop van Twence te onderzoeken’.

SuperdividendAanleiding vormt onder meer de publiciteit over de hoogte van de verbrandingstarieven van Twence, die hoger liggen dan elders. Dit heeft te maken met het superdividend dat Twence jaarlijks moet uitkeren.

Geen expliciet publiek belang Daardoor betalen Twentenaren te veel afvalstoffenheffing. Verder verwacht Almelo dat de winst van Twence de komende jaren onder druk komt te staan door de veranderende afvalmarkt. Dat beeld werd onderschreven door wethouder Jan van Marle. Volgens de raad en Van Marle ‘dient Twence ook geen expliciet publiek belang meer’.

OvernameAfvalverwerker Remondis, die in 2007 en 2012 aandelen van Twence wilde overnemen, bood in 2012 100 miljoen euro voor een derde van de Twence-aandelen. Remondis meldt zich bij monde van Krawczik ook nu weer als een potentiële koper. Maar Remondis zegt niet te streven naar een volledige overname, maar naar een publiek-private samenwerking, die als het meest ideaal wordt gezien.Foto: Mark Mensink