Nieuws Actueel

Almeloër Arjan Boelsma (40) gaat de boer op met eigen braadworstencamper

Van onze redactie 16 juni 2015

Arjan Boelsma bij zijn braadworstenwagen Rikkert Harink

''Mijn opa en oma hadden een bloemenzaak in Almelo, die mijn ouders en mijn broer later overnamen. Zelf heb ik acht jaar lang een winkel in Delden gehad, de Bloemenzee. Vanwege rugproblemen moest ik daarmee stoppen. Ik ben toen vertegenwoordiger in decoratief glas geworden, maar door de crisis moest ik eruit. Ik had altijd al in mijn kop om iets met Duitse braadworsten en curryworsten te doen. Je kunt ze in Nederland bijna nergens krijgen terwijl elke Nederlander in Duitsland een braadworst koopt. Daar moet een markt voor zijn, dacht ik.

SkihutVia Marktplaats kocht ik een camper en verbouwde die tot braadworstenwagen, een soort skihut op wielen. Het geld leende ik van vrienden. Met duizend kilo hout bekleedde ik die wagen. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar het lukte: de camper kwam vorig jaar door de keuring. Het kost me wel extra benzine, hij rijdt 1 op 5. Ik rij heel Nederland door met de braadworsten. Vooral markten en festivals, van de paasmarkten tot en met de kerstmarkten. Ik moet het geld dus in negen maanden verdienen en kan er redelijk van rondkomen. De camper is nog niet afbetaald, maar ik mag niet klagen. Als ondernemer zijn de risico's wel een stuk groter. Laatst betaalde ik 200 euro staangeld bij een festival en had slechts een omzet van 145 euro. Daar ben je dus de hele dag voor in touw.... Soms zit het mee, bijvoorbeeld tijdens een dorpsfeest in Friesland. Toen ik kwam aanrijden, dacht ik: dit wordt niks. Een kerk, een kroeg en een paar huizen. Meer was het niet. Jongen, ik deed die klep open en die mensen beginnen me daar toch te eten. Het hield niet op! Ik draaide een topomzet.

Een gokDeze stap was best een gok. De vraag was: wil ik in loondienst blijven onder het juk van een baas of neem ik zelf het heft in handen en ga ik doen waar ik gelukkig van word? Ik ben heel blij dat ik voor dat laatste heb gekozen. Ik had een leasebak van 40 mille, telefoon en laptop van de zaak, maar het was een nepbestaan: de hele dag op de knieën en een buiging maken voor de klant. Nu rijd ik met een glimlach rond in mijn Opeltje Combo uit 1996. Binnenkort sta ik drie dagen op de Brouwersdam, als daar de Tour de France voorbijkomt.''

Foto: Rikkert Harink