Nieuws Actueel

Almeloos familiebedrijf Ster Videotheek sluit definitief

Van onze redactie 3 december 2014

Eigenaar Ruud Wijnholds (52) zegt niet anders te kunnen. Sinds het downloaden van een film een koud kunstje is geworden, is de dvd-verhuur drastisch teruggelopen. Dat betekent dat er na 35 jaar een einde komt aan een echt Almeloos familiebedrijf.

JongensdroomHet begon als een jongensdroom. We schrijven het jaar 1980. De 17-jarige Ruud Wijnholds ontwikkelt samen met zijn oudere broer Rinus het idee om videofilms te gaan verhuren. „We waren allebei echte filmliefhebbers. De introductie van de videorecorder had iets magisch. Ik heb een hele zomer gewerkt om er een te kopen. Kostte toen nog meer dan 3.000 gulden. Mijn vader verklaarde me voor gek, maar toen ik hem de van televisie opgenomen film Convoy liet zien, was hij om. Voor films moest je overigens naar Hengelo of Enschede, waar veelal gekopieerd spul te huur was van een dramatische kwaliteit. Maar er was ook een radio- en tv-zaak, waar je EVC-films van goede kwaliteit kon huren. EVC was de eerste videomaatschappij met legale films en we ontdekten dat je daar gewoon films kon kopen om die te verhuren.”Illegale downloadDe komst van snel internet luidt het einde van de branche in. Digitale diensten zoals video on demand bieden mensen de gelegenheid om lekker lui thuis op de bank een film te kijken. Maar die concurrentie is niet het echte probleem, schetst Wijnholds. „Het zijn betaalde diensten. Daar kan ik als ondernemer mee concurreren. Op prijs, qua service en advies etcetera. Maar het illegale downloaden van films is het echte probleem. In het begin hadden we er nog niet zo veel last van, want toen duurde het downloaden van een film over zo’n telefoonlijntje nog drie dagen. Maar sinds de komst van het snelle internet plukken mensen films, ook de nieuwste, zo van het internet. Tegen gratis kun je niet concurreren”, vertelt de eigenaar van de videotheek.

Ingehaald door de techniekGeen eenvoudig besluit. De uitverkoopslogan ‘We stoppen. Huren is houden’ is door zijn dochter op de ruiten gekalkt. „We zijn ingehaald door de techniek en daar moet je je bij neerleggen, maar ik kon het niet opbrengen om zelf die tekst op de ramen te schrijven. Daarvoor heb je toch te veel meegemaakt. Ik ging altijd fluitend naar mijn werk, vond het mooi om mensen te adviseren en te vertellen over film”, aldus Wijnholds. Hij laat een uitdraai van het klantenbestand zien: 31.000 leden. Mensen die kwamen om ‘een beetje plezier’ te huren. Dan gaat stoppen je niet in de koude kleren zitten. Toch gebeurt het. Op 14 januari 2015, exact 35 jaar na het begin, eindigt het avontuur.

Op de foto: Ruud WijnholdsFoto: Rikkert Harink