Nieuws Actueel

Almelose horecaondernemer Ruud de Jong verhuurt al jaren kano's en kajaks

Van onze redactie 4 augustus 2015

Ruud de Jong Emiel Muijderman

"Een uit de hand gelopen hobby", noemt eigenaar Ruud de Jong zijn veelgeprezen nevenactiviteit. De 47-jarige kroegbaas rijdt deze maanden af en aan tussen Almelo en de omliggende buitengebieden, om mensen te laten genieten van het water. "Sinds vorig jaar heb ik er een fulltimebaan voor de zomermaanden bij gekregen. Vrijwel de hele dag ben ik op pad om groepen ergens af te zetten. Maar het is hartstikke leuk om te doen."

VlootDe Jong begon zo'n vijftien jaar geleden met een paar kano's. Inmiddels ligt er een hele vloot voor zijn kroeg, geboren uit zijn eigen passie. "Ik heb in het verleden zelf regelmatig met een kano gevaren in Scandinavië. Omdat het café pal aan het water ligt, was het al snel één plus één is twee. Inmiddels hebben we al zo'n vijftien, zestien jaar kano's. Dat is klein begonnen, maar ieder jaar koop ik er een paar bij. We hebben tien eenpersoonskano’s, vier tweepersoonskano's en de rest zijn kajaks voor drie tot vier personen. Voor ieder wat wils dus."

RoutesDe dagelijkse werkzaamheden bestaan momenteel uit het vervoeren en laden en lossen van de kano's. "Ik heb er speciaal een Landrover met aanhanger voor aangeschaft. Bij een groepsarrangement vervoer ik zelf de kano's. Met een taxibedrijf heb ik een deal gemaakt, waardoor mensen met een taxibusje achter me aan rijden. Ze mogen zelf beslissen waar ze eruit willen. Het is heel simpel: hoe verder ik rijd, hoe langer zij terug moeten kanoën naar Almelo. Ik heb kaarten met meerdere routes, maar de meeste mensen kiezen voor Zenderen. Dat is een mooie route. Maar ook vanaf hier is het leuk om te kanoën. Binnen vijf minuten zit je namelijk middenin de natuur op de Loolee. Je beleeft de stad ook heel anders vanaf het water. De reacties zijn daardoor telkens positief. Almeloërs zijn soms zelfs verrast. Die zeggen weleens dat ze het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn in hun eigen stad."

Schaterlachen Vaak hoor je ze schaterlachend voorbijvaren: groepen die kano's hebben gehuurd. Het zijn de grootste afnemers. "Het is heel wisselend wat voor groepen hier komen", zegt De Jong. "Van kinderfeestjes, bedrijfsfeesten en familiefeesten tot aan vrijgezellenfeesten en teamfeesten. Regelmatig eindigen ze met een duik hier in het water. Vooral de combinatie met het Proeflokaal maakt het kanovaren sterk. Mensen kunnen na afloop nog lekker een biertje drinken op het terras en een hapje eten. Een barbecue bijvoorbeeld. Daar hebben we speciale arrangementen voor."

ObstakelToch is er de laatste jaren veel veranderd. Waar men in het verleden aan één stuk door kon varen vanaf de buitengebieden naar Almelo, moeten mensen tegenwoordig bij ieder obstakel de kano verlaten. Het is het gevolg van het vlotdrama van 2008 in Rekken, waarbij twee medewerksters van Kruidvat Winterswijk omkwamen. Het ongeval gebeurde nadat de groep van zestien personen over een stuw voer en omsloeg. De begeleider had hen niet verteld hoe ze moesten handelen bij de 'waterval'.

‘Jammer’Om ongelukken te voorkomen ligt voor ieder obstakel inmiddels een lijn met waterballen over het water. "Ik begrijp dat veiligheid voorop staat, maar tegenwoordig liggen ze overal", zegt De Jong. "Vroeger was er bijvoorbeeld een kanoglijbaan aan de Bolkshoeksweg. Juist dat vonden mensen geweldig. Inmiddels is die verdwenen, omdat het te onveilig zou zijn. Er is werkelijk nog nooit iets gebeurd daar. Hartstikke jammer."

Daarentegen heeft het waterschap hier ook iets voor teruggegeven, al is dat onbewust. "De beek De Doorbraak tussen Almelo en Zenderen is een mooie plek. Mensen creëren daar vaak een picknickplekje, omdat het een prachtig natuurgebied is geworden."

Foto: Emiel Muijderman