Nieuws Actueel

Almelose huisarts Marten Bosscha neemt na 26 jaar afscheid

Van onze redactie 7 mei 2015

Marten Bosscha Lenneke Lingmont

De huisartsenpraktijk van Bosscha is er niet zo maar een. Zijn patiënten komen vooral uit de wijken Aalderinkshoek en Kerkelanden. En uit het asielzoekerscentrum. „We hebben 25 nationaliteiten in de praktijk. Dat is toch wel heel bijzonder”, zegt de huisarts, die de praktijk overdraagt aan Sanne Meijer. Volgende week vrijdag neemt hij al afscheid van zijn patiënten. „Daar heb ik lang tegenop gezien. In al die jaren heb je met heel veel mensen lief en leed gedeeld. Dat laat je niet zomaar los.”

Afrikaanse ervaring

Bosscha streek 26 jaar geleden neer in Almelo, nadat hij de niet al te grote praktijk van K. Hogenbirk had overgenomen. Daarvoor deed hij een tijd lang ontwikkelingswerk in Transkei in Zuid-Afrika. In Almelo werd hij onder meer de huisarts van het asielzoekerscentrum. Daar kwam de Afrikaanse ervaring goed van pas. „Mijn eerste patiënten waren vijf mensen uit Kenia die allemaal schurft hadden”, weet Bosscha nog. En zo hielp hij mensen uit zo ongeveer de hele wereld. „Wat me is opgevallen is dat heel veel ziekten in het azc te maken hebben met stress. Met de slechte ervaringen in het land dat mensen ontvlucht zijn en de angst weer terug te moeten. Je zag mensen te gronde gaan.”

Alpe d’HuZes

Zo zit Bosscha vol met bijzondere verhalen, die zijn vertrek extra moeilijk maken. Om zijn afscheid extra luister bij te zetten heeft Bosscha besloten de Alpe d’Huez op te fietsen. Samen met zoon Berto (30) en broer Nico (60) doet hij op donderdag 4 juni mee aan het evenement Alpe d’HuZes en trappen ze een paar keer de 21 haarspeldbochten tellende bekende berg uit de Tour de France op. Het geld dat die sponsoractie opbrengt gaat naar het KWF Wilhelminafonds. Onder meer voor onderzoek naar geneeswijzen van die ‘verkeerde ziekte’, die ook Bosscha als huisarts vaker dan hem lief is heeft moeten diagnosticeren. „Dit is een mooie manier om mijn patiënten te bedanken en iets voor ze terug te doen.”

Foto: Marten Bosscha en zijn vrouw Elma in de oude praktijk aan de Wierdensestraat. (Lenneke Lingmont)