Nieuws Actueel

Almelose Koopzondag mét een evenement

Van onze redactie 19 augustus 2015

Almelo binnenstad Lenneke Lingmont

Om te garanderen dat er op koopzondagen méér te doen is in de binnenstad, is een werkgroep van zes ondernemers in het leven geroepen. Voor dit jaar is het al gelukt om de koopzondagen te laten samenvallen met een evenement, waaronder in oktober het nieuwe Kids Day.

Tweede zondag van de maandDit jaar vallen de koopzondagen op de laatste zondag van de maand en zijn er in december een aantal extra koopzondagen. Volgend jaar zou dat kunnen veranderen. Het CAA-bestuur vindt ook de tweede zondag van de maand een goede optie. "Het voordeel daarvan is dat er dan elders in Twente geen koopzondagen zijn", aldus Van Woudenbergh. Het is aan de leden van CAA om de keus te maken. Dat gebeurt eind deze maand. "Dat moet dan ook een structurele keuze zijn, zodat het publiek weet waar het aan toe is."

Dichte winkeldeuren Om diezelfde reden wil het CAA-bestuur dat de informatie over de koopzondagen in de toekomst alleen vanuit de ondernemers komt en niet uit meerdere bronnen. Zo ging het vorige maand mis toen verkeerde informatie tot gevolg had dat er mensen naar de stad kwamen in de veronderstelling dat het koopzondag was, maar voor dichte winkeldeuren kwamen te staan. Twee weken later was er wél koopzondag, maar hield een aantal ondernemers de deuren gesloten. Het is dus zaak de informatie te stroomlijnen, aldus Van Woudenbergh.Verder wil het CAA-bestuur aan de leden de vraag voorleggen of het wel zinvol is om koopzondagen te houden in de slappe maanden januari en februari.

ParkerenHet betaald parkeren op koopzondagen blijft een heikel punt. Veel ondernemers willen dat het parkeren gratis wordt, onder meer omdat de binnenstadsondernemers daardoor beter zouden kunnen concurreren met de wijkwinkelcentra, waar het parkeren wel gratis is.De gemeente wil daar tot op heden niet aan, maar de discussie over het parkeren is nog geen gelopen race. De politiek is aan zet en het parkeerbeleid komt opnieuw aan de orde in het Politiek Beraad in september. De ideeën variëren van 24 uur per dag betaald parkeren tot gratis parkeren in de hele stad. CAA wil daarbij de politiek nogmaals proberen te overtuigen van het belang van gratis parkeren. Zo is recent in Steenwijk nog gebleken dat de invoering van gratis parkeren extra bezoekers trekt.

Foto: Lenneke Lingmont