Nieuws Actueel

Als 19-jarige in het bejaardenhuis

Van onze redactie 10 april 2015

Image 4849284

Als Julie Droeghaag (19) 's ochtends in het Arnhemse verzorgingshuis Vreedenhoff de deur van haar kamer dichttrekt om naar de kunstacademie te gaan, zorgt ze dat ze 5 minuten extra heeft.

Precies genoeg om haar buren te passeren in een zitje op de gang. 'Hoe was je weekend?', vragen ze. En: 'Ga je weer naar school?' Na het praatje beent de studente richting receptie en verlaat haar 'huis', waar 185 ouderen de dag opstarten in een lager tempo.

Goedkoop Met nog 4 studenten woont Julie Droeghaag op kamers in het verzorgingshuis. Voor 150 euro per maand heeft ze 27 vierkante meter, een eigen douche en keuken. Veel goedkoper dan de kamer van 350 euro die ze hiervoor had in een huis waar ze alleen woonde. In Vreedenhoff is altijd iets te doen.

Als wederdienst eist het verzorgingshuis dat ze per maand 20 uur iets doet met de ouderen: op bezoek, koffie schenken, wandelen, de bingo draaien. Al was dat laatste geen succes. 'Zei je nou 60 of 36?', riepen ze in de zaal als ze een balletje uit de bingomolen had geplukt. Hoe ze ook articuleerde, haar Limburgse tongval brak haar op.

Enthousiasme Een handvol verzorgingshuizen in Nederland experimenteert met kamerverhuur aan studenten. Buitenlandse media zijn enthousiast: BBC, ABC, News Australia, Al Jazeera en China Daily hebben al over het fenomeen bericht.

"Wij voorzagen leegstand", zegt woordvoerster Karien Passchier van Vreedenhoff. "Want minder ouderen krijgen een indicatie. Daarom zochten we een invulling waar de bewoners iets aan hebben."