Nieuws Actueel

'Als boer moet je het lef hebben om mee te bewegen'

Ruud Spoor 14 december 2015

Alsboermoetjehetlefhebbenmeetebewegenlimburg1065

De intensieve veehouderij lijkt kopje onder te gaan. Toch kiezen jongeren voor de boerderij. Wat bezielt hen? Het Eindhovens Dagblad stelde deze vraag aan twee toekomstige veerhouders.Suze van Paassen (17) weet het zeker. Over vier jaar is de kersverse studente International Farm Management aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Venlo aan de slag in de varkenssector. Het liefst in het bedrijf van haar ouders in Deurne om via overname wat zij opgebouwd hebben verder klaar te maken voor de toekomst. Ook klasgenoot Remie Sturme uit Nederweert kiest voor het veehouderijschap, maar dan tussen de melkkoeien.Wat bezielt twee jongeren om in deze tijd te kiezen voor een onzekere toekomst als veeboer? De intensieve veehouderij staat onder druk. Steeds vaker lopen boeren tegen beperkingen aan. Burgers en politiek stellen steeds meer eisen aan het boerenbedrijf. Bovendien kunnen veel boeren het hoofd amper boven water houden. Er wordt door boerenorganisatie ZLTO zelfs gesproken van 'verborgen armoede'.

VoorbeeldHet is volgens de jonge Deurnese allemaal waar, maar dat schrikt haar niet af. Natuurlijk, het feit dat dagelijks gemiddeld zeven boeren hun ondernemerschap aan de wilgen hangen, hakt er bij Suze als boerendochter wel in. Toch ziet ze een levensvatbare toekomst voor de varkenssector in Nederland. Ze heeft ook geluk, want haar ouders hebben hun zaken goed voor elkaar. Ze zijn een voorbeeld van hoe het ook kan. Zo komt er binnenkort een groep Amerikanen kijken om met eigen ogen te zien hoe efficiënt een varkensbedrijf met 450 moederdieren en zo'n vierduizend vleesvarkens gerund kan worden.

"Er liggen nog voldoende kansen. Maar dan moet er nog wel veel veranderen. Anders gaan we het als sector niet redden", weet ze. "We moeten nóg meer laten zien waar we als boeren mee bezig zijn. De dialoog tussen boeren en burgers moet opnieuw opgestart worden. Ik begrijp best dat mensen reageren op dingen die gebeuren. Ze weten vaak niet wat er aan de hand is op een boerderij. Ik merk wel dat als je de tijd neemt om vragen te beantwoorden en laat zien dat je geen geheimen hebt, mensen best bereid zijn om hun oordeel bij te stellen." Bovendien willen steeds meer mensen weten waar hun eten vandaan komt. Daar moet je als boer niet van weglopen, vindt ze. "Ook daar liggen kansen."

Suze van Paassen wil het liefst het bedrijf van haar ouders in Deurne overnemen.Wat de boerin in spe steekt zijn de regels in Nederland. "Natuurlijk, de bestaande regelgeving moet weer eens goed opgepoetst worden. Als boer moet je het lef hebben om mee te bewegen. Dat is prima. Wat me wel stoort is dat de regels steeds maar blijven veranderen. Zo weet je als ondernemer niet waar je aan toe bent. Toen is tegenwoordig eigenlijk vaak vandaag. Het doen van grote investeringen wordt zo wel heel moeilijk."

'De sector moet om'Volgens Remie (20) wordt er in Nederland met verschillende maten gemeten. "We willen altijd het braafste jongetje van de klas zijn. Als Nederland en als provincie. Zo merken we bij ons in Nederweert dat de Brabanders de grens oversteken en alles opkopen. In Limburg gelden namelijk andere regels die gunstiger zijn dan honderd meter verderop in Brabant. Dat is toch raar?"Ook hij vindt dat de sector 'om' moet. Daarvoor is volgens hem echter wel de hulp van de consument nodig. Die moet echt gaan meebetalen. "Maar ik heb niets met dat biologische. Dat is veel te duur. De grote massa wil goedkoop."Hij kiest dan ook voor een grootschalig melkveebedrijf. Wat hem betreft hoeven de koeien niet naar buiten. Dat is met de moderne stallen van tegenwoordig eigenlijk niet meer nodig. "Dat ligt gevoelig. Ik weet het. Maar boeren willen allemaal het beste voor hun vee. Anders word je geen boer. Als je efficiënt produceert, kan een koe heel veel melk geven. Dat zegt niets over de gezondheid van het dier. In het bedrijf waar ik in mijn vrije tijd werk, blijven de koeien het hele jaar binnen. Toch hebben ze het prima naar hun zin. Bovendien is het goed om te weten dat koeien niet goed tegen hitte kunnen. Bij temperaturen van boven de 25 graden krijgen ze bijvoorbeeld last van hittestress. Dat wil je als boer voorkomen."Remie zou graag zijn eigen melkveebedrijf hebben, maar weet nu al dat dit geen haalbare kaart is. "Dat kan ik niet betalen. De grondprijzen zijn momenteel schrikbarend hoog. Ik mik op het bedrijfsleiderschap. Dat is ook mooi. En als het niet lukt om in Nederland aan de bak te komen, verkas ik naar het buitenland. Ik heb een lijntje uitstaan in Nieuw-Zeeland. Daar kan ik zo terecht."BeklemmendAls Suze naar het bedrijf van haar ouders kijkt, bekruipt haar wel eens een beklemmend gevoel. "Ik ben nog jong. Als ik zie hoe veel mijn ouders moeten doen om het bedrijf draaiende te houden, word ik wel eens onrustig. Ze gaan altijd maar door. Ik zou het toch wel fijn vinden als ik straks net als nu ook een sociaal leven kan hebben."Voor Remie hoeft dat allemaal niet. "Kom bij mij niet aan met een verjaardagsvisite. Daar heb ik niets mee. Uren stil op een stoel zitten is niets voor mij. Zet mij maar tussen de koeien. Daar word ik blij van."