Nieuws Actueel

'Als die kraan weg is, zitten wij aan de grond'

Bram de Vrind 25 augustus 2015

Kraan hillegom gestolen zoekactie helikopter 335

De gebroeders Van den Akker van transportbedrijf HTO-HOB uit Hillegom hebben een grootscheepse zoekactie op touw gezet om de dieven te achterhalen die er afgelopen weekend met hun 15 meter lange kraanwagen vandoor gingen. Geert leidde een team met vijf auto's op de grond, terwijl broer Teun met een helikopter speurde vanuit de lucht. Via sociale media kregen ze ruim 100 tips binnen. Maar vooralsnog zonder resultaat. "Voor ons is het belangrijk dat we hem terugkrijgen, want een nieuwe kost minimaal een half miljoen", zegt Geert tegen DeOndernemer.nl.

De broers kwamen er maandagochtend achter dat hun kraan, een 70-tonner uit 1976, van een project bij Tata Steel in Beverwijk was gestolen. Afgaande op beelden van beveiligingscamera's was dat al in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurd.

OproepZe deden aangifte, maar besloten niet te wachten totdat de politie in actie kwam en gingen zelf zoeken. Het bedrijf verspreidde via sociale media een oproep om naar het oranje gevaarte uit te kijken.

IndustrieterreintjesDe oproep leidde tot verschillende tips, die erop wezen dat de kraan via de Afsluitdijk naar Groningen was gereden. Geert pakte de auto om daar met een aantal collega's te gaan zoeken. Teun stapte in Lelystad in een helikopter om twee uur lang te speuren vanuit de lucht. Maar de broers bleven met lege handen. "Teun is over al die industrieterreintjes gevlogen, van Drachten tot aan de grens. Als de kraan in Groningen buiten op een parkeerplaats of bedrijventerrein had gestaan, dan had hij hem zeker gezien", zegt Geert.

HamburgGeert vermoedt dat de kraan inmiddels de grens over is gereden. "Ik krijg net een belletje dat hij in Hamburg is gesignaleerd." Hij wilde dinsdag de havenautoriteiten van de Duitse stad inlichten, zodat die het vehikel kunnen tegenhouden als het op de boot wordt gezet.

SchadeMocht het gevaarte niet worden gevonden, dan loopt de schade 'in de tonnen', aldus Geert. "Als dat ding weg is, zitten wij aan de grond." Hij verwacht dat de kraanwagen vanwege zijn hoge leeftijd nog maar weinig waard is voor de verzekering. "Het is een oude kraan. Wat vang je voor een oud kraantje? Niet veel. Voor ons is het dus belangrijk dat we hem terugkrijgen, want een nieuwe kost minimaal een half miljoen euro."

ReservekraantjeHet bedrijf heeft een 'klein reservekraantje' van stal gehaald, zodat het project bij Tata Steel door kan gaan. "Die houdt het nog wel effe vol. Maar op een ander project moet er nu een nieuwe kraan komen. Die moeten we huren."

AfrikaVoor Geert is het zoeken met auto's en een helikopter nu gepasseerd station. "We wilden hem eigenlijk afvangen voordat hij de grens had gepasseerd." Hij heeft geen idee waar naartoe de kraan op weg is. "Misschien dat ze hem willen verschepen naar Afrika. Waar zouden ze anders zo'n oud kraantje willen? Of misschien rijdt hij wel door naar Polen. Ik heb geen notie."

Voor tips, neem contact op met HTO-HOB