Nieuws Actueel

'Alstom nadert miljoenenschikking'

Rik Nizet 16 december 2014

Het Franse industrieconcern Alstom heeft bijna een akkoord over een schikking met justitie in de Verenigde Staten in verband met een corruptiezaak. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van niet nader genoemde bronnen rond de onderhandelingen.

Door een boete te betalen van 700 miljoen dollar (559 miljoen euro) zou Alstom ontkomen aan rechtsvervolging wegens omkoping in onder meer Indonesië. De producent van onder meer treinen en installaties voor opwekking en transport van energie wordt ervan verdacht in dat land ambtenaren voor honderdduizenden dollars te hebben omgekocht. Sommige betalingen zouden zijn gegaan via een Amerikaanse bankrekening.

450 miljoen dollarNiet eerder betaalde een buitenlands bedrijf om die reden zo'n hoge boete aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Tot nu toe is Siemens recordhouder. Het Duitse technologiebedrijf schikte in 2008 een soortgelijke zaak voor 450 miljoen dollar. Daar kwam nog een boete van 350 miljoen dollar van de beurswaakhond SEC bovenop. Die kan Alstom niet krijgen omdat het geen beursnotering heeft in de VS.

De schikking is nog niet helemaal rond, maar zou wel volgende week al kunnen worden aangekondigd. Alstom staat op het punt grotendeels te worden overgenomen door General Electric. De Amerikaanse branchegenoot heeft 12,4 miljard euro op tafel gelegd voor de meeste activiteiten van het Franse bedrijf op het gebied van energie.