Nieuws Actueel

Alternatief plan Air France van kracht

Van onze redactie 1 oktober 2015

Image 5295084

Bij KLM werd vorige maand al het startsein gegeven voor noodzakelijke wijzigingen, nadat de Nederlandse maatschappij een akkoord met zijn personeel had bereikt. Gedurende de looptijd van de huidige cao's vallen geen gedwongen ontslagen. Wel wordt gesneden in managementlagen en ondersteunende functies. Er is ook een vrijwillige vertrekregeling.

Het in werking stellen van het zogeheten 'Plan B' bij Air France zat er al aan te komen omdat een akkoord tussen het bedrijf en zijn personeel over versoberde arbeidsvoorwaarden uitbleef voor de deadline op woensdag. Air France wilde dat de piloten meer uren gaan maken voor hetzelfde loon. De directie heeft steeds gezegd dat er veel banen verloren gaan in het alternatieve plan. Donderdag werd vooralsnog alleen gezegd dat ,,de activiteit'' bij Air France zal afnemen in 2016 en 2017.

'Plan B' wordt op 5 oktober voorgelegd aan de vakbonden, die zich volgens Franse media schrap zetten voor het verlies van mogelijk duizenden arbeidsplaatsen. Daaronder zouden enkele honderden pilotenbanen zijn. De Franse regering sprak eerder op de dag bij monde van staatssecretaris Alain Vidalies (Transport) haar bezorgdheid uit over de gang van zaken bij Air France.