Nieuws Actueel

'Fruitkoekjes': 0,03 procent aardbeipoeder

Van onze redactie 7 december 2015

Strawberries at St Joseph Market in Barcelona

'Pasta met truffel' waar in werkelijkheid maar 0,0006 procent truffel in zit. Light-pindakaas met 451 procent meer suikers dan in gewone pindakaas. 'Halfzoete' sappen die simpelweg met water zijn verdund, maar wel duurder zijn. Welke producten uit de supermarkt houden de consument het meest voor de gek?

Dit jaar reikt voedselwaakhond Foodwatch voor de vijfde keer het Gouden Windei uit, de prijs voor het product dat het minst waarmaakt van wat het belooft. Vorig jaar kreeg kinderdrankje Capri-Sun de omstreden prijs. Foodwatch noemde het een 'mierzoete misleiding'. Het jaar ervoor 'won' Natrena Stevia Kristalpoeder. Producent Douwe Egberts stopte in een bus van het poeder slechts 3 procent van de zoetstof Stevia.

"Het hele jaar worden we als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door marketeers van voedselbedrijven'', zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. "Door deze verkiezing kan de consument zelf een keer lachen om alle doorgeprikte marketingonzin."

Effectief Maar een grap is de verkiezing zeker niet, stelt Van de Wouw. "Wetgeving is vaak niet beperkend voor misleidende marketingpraatjes, maar publieke druk blijkt wel effectief. Producenten passen hun verpakkingen na de verkiezing aan zodat ze niet meer misleidend zijn." Capri-Sun, de winnaar van vorig jaar, heeft dat echter niet gedaan.

Dit jaar zijn zeven producten genomineerd voor de twijfelachtige eer. De organisatie heeft op basis van tips, klachten en eigen waarneming in winkels onderstaande selectie gemaakt. Tot nu toe heeft geen van de producenten geklaagd over de op maandag bekendgemaakte nominaties, zegt Van de Wouw.

De genomineerden:

AH mini roomboter amandelstaaf "Oké, er stáát mini op de verpakking", schrijft Foodwatch in de nominatie van de amandelstaaf. "Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze mini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk gebakken lucht!"

Plus Pindakaas Light 30 procent minder vet, maar volgens Foodwatch 451 procent meer suikers: "De pindakaastovenaars hebben een deel van de pinda's één op één vervangen door pure gedroogde glucosestroop."

Appelsientje Halfzoet Het drankje is minder zoet, kost iets meer, maar: "Appelsientje heeft zijn appelsap eenvoudig verdund met een sloot water en een druppel aroma."

AH cranberry's De veenbessen van Albert Heijn zijn 'bedekt onder een flinke laag ananassiroop'. Op de achterkant van de verpakking staat dat de inhoud van het zakje voor 68 procent uit ananassiroop bestaat en slechts 30 procent uit cranberry.

Liga Melk-AardbeiOp de verpakking staat vier keer dat deze koeken een 'verantwoord tussendoortje' zijn. Maar de aardbei die erin verwerkt is, is in werkelijkheid 0,03 procent aardbeienpoeder. Bovendien bestaat de koek voor een vijfde uit suikers.

Pasta met truffel van AldiWeinig truffel in de pasta met truffel van discounter Aldi: 0,0006% truffel, valt te lezen in het ingrediëntenlabeltje. Foodwatch: 'De EU-etiketteringsrichtlijn verplicht fabrikanten om in hun aardbeiendrank of notenreep daadwerkelijk aardbeien en noten te stoppen (...) Maar de EU is 'vergeten' te regelen hoevéél er dan in moet zitten. En dus misleiden fabrikanten en supermarkten je gewoon lustig door.'

Amandeldrink biologisch van Rude Health Dit drankje bestaat voor 99 procent uit andere ingrediënten dan amandelen. "Die 1% amandelen hebben wel heel erg weinig in de melk te brokkelen", aldus Foodwatch.