Nieuws Actueel

Ambtenaar Ede ontslagen na 'portemonneetest' RamBam (video)

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 3060460

De portemonnee was afgegeven voor de portemoneetest van het VARA-televisieprogramma RamBam; ook Wageningen kwam niet vlekkeloos door deze test.

Bij de test leveren de medewerkers van RamBam een zogenaamd gevonden portemonnee met 120 euro in bij een politiebureau of stadhuis. Vervolgens laten ze een collega de portemonnee weer ophalen.

Naar huis De Edese ambtenaar nam de 'gevonden' portemonnee in december aan en nam die mee naar huis. Hij of zij gaf het geld uit voor privédoeleinden. Pas in januari is de portemonnee – weer gevuld – terug naar het gemeentehuis gebracht nadat RamBam telefonisch navraag deed.

Ontslag De ambtenaar heeft bekend. De gemeente Ede beschouwt de kwestie als een ernstige vorm van ambtelijk plichtsverzuim. De medewerker is lopende het onderzoek geschorst en daarna ontslagen. De afdeling Burgerzaken heeft de procedure voor de inname van gevonden voorwerpen aangescherpt om het risico op fouten te beperken en zo mogelijk uit te sluiten.

Wageningen Ook Wageningen is gezakt voor de portemonneetest. Dat meldde burgemeester Geert van Rumund woensdag. In Wageningen had RamBam de portemonnee ingeleverd bij de politie. Die had de portefeuille naar het gemeentehuis moeten brengen, zodat de eigenaar hem had kunnen ophalen. Tussen het politiebureau en het gemeentehuis is iets misgegaan. Van Rumund meldt dat de procedures inmiddels zijn aangepast. Hij spreekt van een 'waardevolle les'.

Geschorst Vorige maand werd een agent van de politie Oost-Nederland geschorst nadat hij werd verdacht van het laten verdwijnen van een portemonnee die door RamBam was ingeleverd. De korpsleiding noemde het gedrag van de agent 'volstrekt onacceptabel' en zette de diender op non-actief.

Wageningen vanavond te zien in VARA's RamBam met de 'portemonnee-test'. Helaas gezakt. Procedures zijn verbeterd. Waardevolle les!

— Geert van Rumund (@GeertvanRumund) March 4, 2015