Nieuws Actueel

Ambtenaar mist respect met Kerst

Rik Nizet 23 december 2014

Vakbond Abvakabo FNV vindt het een slechte zaak dat gemeenten bezuinigen op het kerstpakket voor hun ambtenaren of het zelfs geheel afschaffen. Dat meldt de site Binnenlands Bestuur dinsdag. Uit een peiling bleek vorige week dat driekwart van de gemeenteambtenaren zo'n pakket ziet als een leuk extraatje of als blijk van waardering voor een jaar hard werken.

De kerstpakketten staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede en Roermond, hebben ze bij wijze van bezuinigingsmaatregel al afgeschaft. Andere gemeenten stoppen er minder in.

Hoge drukHet aantal ambtenaren neemt af en de overgebleven medewerkers staan volgens de bond onder hoge druk, onder meer door de decentralisaties. "Dan is het wel wat raar dat je in plaats van dat je je waardering uit, de kerstpakketten gaat schrappen.''

Scheurkalender en sleutelhangerDit jaar kregen alle 13.000 gemeenteambtenaren in Amsterdam een scheurkalender en een sleutelhanger en een aantal van hen deed daar hun beklag over. "Ze vatten het karige kerstcadeau toch op als gebrek aan waardering", aldus een woordvoerder van de bond. Tot 2013 kregen Amsterdamse ambtenaren nog allerlei soorten kerstpakketten. Leidinggevenden waren verantwoordelijk voor de cadeaus, maar daar is een streep doorgehaald vanwege de bezuinigingen.

Een woordvoerder van de gemeente zei tegen Binnenlands Bestuur dat kerstpakketten altijd tot discussie leiden, of iemand nu ambtenaar is of niet. "We zijn hier bezig met een interne reorganisatie. Daar past een bescheiden kerstattentie bij."