Nieuws Actueel

'Amerikanen, kom ganzen schieten in Nederland!'

Van onze redactie 29 december 2015

Ganzen schieten Gelderland

Gelderse Statenleden gruwen bij het idee dat plezierjagers uit Amerika hier op ganzen komen schieten. De Partij voor de Dieren heeft de Gedeputeerde Staten hierover om opheldering gevraagd, schrijft De Gelderlander dinsdag.

De provincie moet erachter kunnen komen of er buitenlandse plezierjagers actief zijn in Gelderland en een einde maken aan hun praktijken, stelt Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren. "De buitenlandse plezierjagers mogen niks zonder een vergunning. Die moeten ze via onze jagersverenigingen zien te bemachtigen", aldus Van der Veer.

Volgens hem worden de uitstapjes om in Nederland ganzen te jagen, ook in Servië aangeboden.

Onbeperkte ganzenjachtIn Gelderland en Overijssel is ophef ontstaan over jachtlustige toeristen die op ganzen-trofeejacht kunnen gaan naar Nederland. Reisorganisatie GetDucks.com van de Amerikaan Ramsey Russel biedt een luxe 5-daagse reis aan naar Nederland met onbeperkte ganzenjacht. Sinds de jaren 60 was Nederland door strikte regels voor de jacht op ganzen niet interessant voor internationale jagers, schrijft Russel op zijn website. Maar nu is de jacht op ganzen terug, werft hij, 'beter dan ooit tevoren'.

Beste jachtgebiedenRussel prijst Nederland aan als een van 's werelds beste jachtgebieden voor wie ganzen wil verschalken. Hij biedt in heel ons land ganzenjacht aan. Statenlid Van der Veer acht het 'waarschijnlijk' dat Gelderland daar bij zit.

'Geen Wilde Westen'Ook de statenfractie van GroenLinks vindt dat de provincie moet ingrijpen als de Amerikaanse plezierjagers komen. "Gelderland moet geen Wilde Westen worden. We laten ook geen plezierjagers uit de VS overkomen om dieren in onze bio-industrie af te knallen", zegt fractieleider Nelson Verheul van de GroenLinks-statenfractie.

Ramsey Russel van GetDucks wil geen toelichting geven op de jacht en ook niet reageren op de ophef die erover in Nederland is ontstaan.