Nieuws Actueel

'Amicitia Food Village ideaal als je weinig tijd hebt'

Eric van der Velden 11 december 2015

Foodhallenamersfoort1065

Of Amicitia Food Village in de vermaledijde 'koopgoot' een succes wordt, zal de tijd moeten leren. Maar de eerste geluiden zijn in elk geval enthousiast, schrijft het AD. "Of ik terugkom? Zeker weten.''

Gertrude Abbring en Truus Saris hadden al een lunchafspraak in Amersfoort, hoorden van de opening van Amicitia Food Village en dachten: let's try!Na een paar happen Indiaas zijn ze het al helemaal eens: hier komen ze terug. "Superlekker en wat een gevarieerde keus,'' zegt Abbring. "Anders dan anders met die veertien aparte keukens,'' meent Saris, "En heel laagdrempelig.''Even verderop zit Laura de Groot, eigenaresse van breiwinkel Elitt in de Koestraat. "Als buurtbewoner ben ik uitgenodigd om wat hapjes te komen proeven. De koopgoot was natuurlijk een ramp met al die leegstand. Ik ging hier naartoe met een gevoel van 'het zal mij benieuwen.' Nu denk ik: het wordt spannend, maar het is wel echt een aanvulling op wat Amersfoort al heeft aan horeca. Een ideale afspraakplek. Iedereen van je groepje kan zijn eigen smaakje ophalen. Ik zie mezelf hier niet een hele avond tafelen. Maar als je weinig tijd hebt is het ideaal.''

Eén van de keukens in de Amicitia Food Village is de Jabugo Bar Iberico met de Spaanse delicatessen van Dominique Spijker. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom.'Leuke prijsjes'Johan Bogers uit de wijk Liendert toont zich ook al een tevreden klant. "Leuke prijsjes en veel vrijheid bij het kiezen,'' vertelt hij. "De saté is top. Of ik terugkom? Zeker weten.''Amersfoortse restauranthouders ontbreken, opvallend genoeg. Kennelijk schrokken zij terug voor de slechte naam van koopgoot Amicitia. Of wat ook kan: zij wilden geen concurrent worden van hun eigen zaak. De enige deelnemer met een bestaand restaurant in deze regio is Kraton uit Leusden. "Het slechte imago van de koopgoot was natuurlijk ook voor ons een minpuntje,'' vertelt Tien Loedyo Hartono van dit Indonesische specialiteitenrestaurant. "Maar daar stond voor ons genoeg tegenover. Bij Indonesisch is het toch vaak dat je kinderen liever ergens anders hadden gegeten. Of dat mensen geen rijst, maar patat willen. Hier kan het allemaal.''De deelnemers die vooraan stonden hadden meestal al ervaring met dergelijke concepten. ,,In de Foodhallen in Amsterdam draaien wij nu al jaar heel erg goed,'' zegt Jeroen Elijzen van de Ballenbar, gespecialiseerd in bitterballen. "Toen wij benaderd werden voor Amersfoort waren er geen aarzelingen. Dit concept heeft de toekomst. Initiatiefneemster Nursel van Oene kwam bovendien met een heel goed verhaal. Er was grondig marktonderzoek gedaan.''Voor Dominique Spijker van Jabugo Bar Iberico, ook al succesvol in de Amsterdamse Foodhallen, gaf het dakterras van Amicitia de doorslag. "Van Oene heeft er hele mooie plannen mee. Een plek in het groen voor tweehonderd mensen. Waar vind je dat nog in het centrum van een stad? Ik kan niet wachten tot het lente is.''KansAdriano Amighini is ook al een Amsterdammer die geen aarzeling kende bij dit Amersfoortse culinaire avontuur. "Ik zocht al lang naar een mogelijkheid om in te haken op de trend van Foodhallen. In Amsterdam zit alles overvol, daar kom je niet meer tussen. Amersfoort biedt mij die kans nog wel. Van Oene heeft goed marktonderzoek gedaan, maar ik ben zelf natuurlijk ook eerst in Amersfoort gaan kijken. Jullie hebben relatief weinig restaurants. Hier ligt een kans voor mij.'' Amighini is eigenaar van L'Ozio in de Ferdinand Bolstraat. Zijn 70-jarige kokkin verblijft tijdelijk in Amersfoort om het personeel op te leiden in de authentieke risotto's en ravioli's.