Nieuws Actueel

Amish zitten klem tussen toen en nu

Van onze redactie 14 februari 2015

Een vrouw in lange jurk ment de paarden voor haar koets, haar witte kapje licht op in de zon. Vader is aan het hooien, terwijl zijn zoons, beiden met grote hoed op, de paarden de goede kant op sturen. Op de achtergrond klinken heldere kinderstemmetjes; er worden religieuze liederen gezongen. De lieflijke beelden lijken afkomstig uit lang vervlogen tijden.

Eeuwenoude tradities Documentairemaakster Annette van Trigt had zelf soms inderdaad het gevoel dat ze in een tijdmachine richting de vorige eeuw was gestapt. Ze was 2 weken in Grabill, Indiana te gast bij de Amish, een ooit uit Zwitserland geëmigreerd volk, dat in de VS nog altijd leeft volgens eeuwenoude tradities. De old-ordergemeenschappen onder hen mogen zich niet mechanisch laten vervoeren, hebben geen televisie, geen radio en geen telefoon. Het land wordt bewerkt met behulp van paarden; moderne hulpmiddelen staan voor verdorvenheid.

Tuigpaarden Van Trigt kwam er terecht toen ze las over een Nederlandse paardenfokker die een duur tuigpaard aan de Amish had geleverd. De Amish zijn dol op deze dieren, waarmee ze zich onderscheiden van minder rijke leden van de gemeenschap, die afgekeurde dravers voor hun koetsjes hebben lopen.

Van Trigt legde contact met paardenfokker Wim Cazemier uit het Groningse Nuis, die al jaren zaken met hen doet. "Wim wordt door hen op handen gedragen", zegt zijn vriendin in de documentaire.

Scheuring In de documentaire staan de Nederlandse tuigpaarden symbool voor de scheuring tussen Amish-gemeenschappen door de langzame aanpassing aan het hedendaagse leven. Van Trigt: "Je voelt aan alles dat het wringt, dat ze klem zitten. Sommigen hebben zo'n prachtig paard stiekem op stal staan. Want zo lang het niet opvalt, kraait er geen haan naar. Een van de vrienden van Wim is een bisschop, een hoge functionaris binnen de kerk. Hij gaf zichzelf toestemming een duur paard te bezitten. Net zoals hij ook een mobiel heeft."

Verleidingen voor Amish. Dinsdag op NPO 2, 23.00 uur.