Nieuws Actueel

Amnesty ontwikkelt tool tegen spionage

Van onze redactie 20 november 2014

De tool, van Duitse makelij, is de eerste in zijn soort die voor iedereen beschikbaar is die bang is doelwit te zijn van spionage.

Amnesty International ontwikkelde de tool samen met een coalitie van mensenrechtenorganisaties en technologiebedrijven als antwoord op het toenemende gebruik van geavanceerde spionagesoftware door overheden, vooral in landen waar mensenrechten stelselmatig worden geschonden. Met dit soort software hebben geheime diensten over de hele wereld toegang tot de computers van journalisten en activisten, lezen ze privémails en kan iedereen op afstand worden afgeluisterd via de webcam of microfoon van de pc.

Het klink als het scenario van een James Bondfilm, maar in de praktijk komt computerspionage steeds vaker voor. De handel in spionagetechnologie wordt door de Coalitie Tegen de Export van Onrechtmatige Spionage, waar Amnesty International lid van is, geschat op 5 miljard dollar. Detekt is hier een reactie op en biedt een vrij eenvoudige oplossing. De tool scant je computer en zodra er een indringer is, wordt de gebruiker gealarmeerd.

Detekt is gratis te downloaden voor Windows.