Nieuws Actueel

'Amper profijt Zeeuwse bedrijven bij bouw marinierskazerne'

JEFFREY KUTTERINK 29 december 2015

Taco tuinhof architect rothuizen

Zeeuwse bedrijven zullen buitenspel staan bij bouw van de marinierskazerne, waarschuwt architect Taco Tuinhof.

Zeeuwse bedrijven gaan amper profiteren van de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Met name bureaus die hoogwaardig werk doen, zoals bijvoorbeeld het maken van ontwerpen, bestekken en tekenwerk, kunnen het wel vergeten.

TegendeelHoe graag de Tweede Kamer ook wil dat het regionale bedrijfsleven in het economisch zwakkere Zeeland maximaal profiteert van de komst van de kazerne, is het tegendeel waar. De wijze waarop het rijk de kazerne aanbesteedt, plaatst het Zeeuwse bedrijfsleven bij voorbaat buitenspel, zegt Taco Tuinhof van architectenbureau Rothuizen in Middelburg. "Het rijk legt de lat te hoog."

Groot verschil met een traditionele aanbesteding is dat niet alleen ontwerp en bouw, maar ook financiering en exploitatie van de kazerne gegund gaat worden aan één partij. "Door één partij verantwoordelijk te maken voor bouw én onderhoud, heeft die er baat bij om een kwalitatief goed gebouw neer te zetten, is de gedachte", legt Tuinhof uit.AfgebrokenAl sinds er sprake is van de komst van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne, kijkt Rothuizen of ze mee kan doen. Nog voordat bekend was hoe het rijk de kazerne zou aanbesteden, had het Middelburgse architectenbureau al contacten met aannemers die waarschijnlijk gaan inschrijven. "Maar die gesprekken zijn afgebroken. Aannemers vroegen zich af of samenwerking met ons strategisch een goede keuze zou zijn."

De Middelburgse architect beweert niet dat het rijk en de rijksgebouwendienst architectenlijstjes hebben. "Maar het zijn wel altijd dezelfde groepjes architecten die in dit soort procedures boven komen drijven. Het is de vraag of je in dit geval zaken moet doen met 's lands beste architecten."

InschrijvenOmdat de grote opdrachtnemers niet willen riskeren de opdracht mis te lopen zullen ze daarom niet in zee gaan met het Zeeuwse architectenbureau.

In een poging om als Zeeuwse bedrijven de opdracht binnen te slepen, richtten installateur Wolter & Dros, Hoondert Staalbouw en architectenbureau Rothuizen begin 2014 Bouwcombinatie Zeeland op. Maar die zal zich niet kunnen inschrijven voor de opdracht. "Wij kunnen niet voldoen aan de bouwvoorwaarden en de financiële eisen. Het is voor ons te zwaar om alle risico's te dragen."

VakmanschapDe overheid kiest volgens Tuinhof voor deze vorm van aanbesteding, omdat 'het vakmanschap steeds verder uit beeld raakt'. "Het rijk is niet meer in staat een traditioneel ontwikkelproces te organiseren, behalve dan op een juridische manier. Zo gezien snap ik de keuze voor deze manier van aanbesteden wel."

Maar dat heeft consequenties, waarschuwt Tuinhof. "Het regionale bedrijfsleven kan daardoor niet meedoen en profiteren. Dan heb ik het dus over hoogwaardige werkgelegenheid. Want de tegelzetters zullen straks echt niet uit Groningen worden gehaald."

VertragingZou het anders zijn als het rijk dat vakmanschap wel zou hebben? Ja, zegt Tuinhof. "Dan kan het project in delen worden aanbesteed, ligt de lat voor het regionaal bedrijfsleven lager en maakt ze wel een kans. Nu staat het bij voorbaat buiten spel."

Onlangs werd bekend dat de aanbesteding van de kazerne vertraging oploopt en niet voor de zomer van 2016 begint. "Niet omdat het complex is, zoals de minister stelde, maar omdat het complex is gemaakt", reageert Tuinhof. "Wat ik er erg aan vind, is dat op deze manier steeds meer hoogwaardige kennis uit de provincie verdwijnt. De Hogeschool Zeeland leidt ingenieurs op om buiten de provincie hun werk te doen. Dan kun je je afvragen of de HZ op lange termijn nog bestaansrecht heeft."