Nieuws Actueel

Amsterdam betaalt werklozen

Lotte Grimberg 27 november 2014

De gemeente Amsterdam verruilt de constructie waarin werklozen met behoud van uitkering onbetaald werk verrichten, voor tijdelijk gesubsidieerde banen met uitzicht op vast werk. Het creëren van de zogenoemde perspectiefbanen begint als proef. De gemeente trekt er voor komend jaar 4,3 miljoen euro voor uit.

JongerenDe proef moet volgens wethouder Arjan Vliegenthart van Werk, Inkomen en Participatie leiden tot 425 banen, waarvan 115 specifiek voor jongeren.

PerspectiefbaanEen perspectiefbaan is een baan voor werklozen met afstand tot de arbeidsmarkt (door bijvoorbeeld leeftijd of gebrek aan opleiding of werkervaring), die voor twee jaar voor de helft door de gemeente wordt gesubsidieerd in de hoop dat de werkgever de betreffende persoon daarna in dienst neemt. Daar staat tegenover dat de gemeente wil stoppen met het laten verrichten van onbetaald werk met behoud van een uitkering.

In het coalitieakkoord sprak het college al af dat Amsterdam meer mensen aan het werk wil helpen, dat werk moet lonen en dat de stad armoede actief bestrijdt.