Nieuws Actueel

Amsterdam: Broedplaats voor internationale bedrijven

Bram de Vrind 13 februari 2015

In de regio Amsterdam hebben zich vorig jaar 139 nieuwe buitenlandse bedrijven gevestigd. Dat is een record, liet de gemeente vrijdag weten. Een jaar eerder stond de teller nog op 115. Ook kwamen er in 2014 veel meer internationals naar de regio: ruim 8000. Dat is maar liefst 30 procent meer dan in 2013.

De meeste bedrijven, 33 in totaal, kwamen uit de ICT-sector. Zo vestigden de Europese hoofdkantoren van Amerikaanse bedrijven als Netflix en Uber zich in de hoofdstad. Volgens de gemeente trok de hoogwaardige infrastructuur in de stad deze ondernemingen aan. In totaal trok de stad 66 bedrijven uit Noord-Amerika, 42 uit Europa, dertig vanuit Azië en één uit Oceanië.

De nieuwe vestigingen zorgen samen voor meer dan 1300 arbeidsplaatsen, dat zijn er overigens wel ruim vierhonderd minder dan vorig jaar, en willen dit binnen drie jaar uitbreiden naar meer dan 2300. "We zien dat bedrijven meestal klein starten bij het betreden van de Europese markt, maar binnen een paar jaar uitgroeien tot grote spelers", zei wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken).

De meeste kennismigranten die zich vorig jaar in de regio vestigden, kwamen uit India, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.