Nieuws Actueel

Amsterdam geeft jongeren voorlichting over naaktfoto's

Van onze redactie 19 november 2014

Komend jaar zijn er 50 voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders, docenten en professionals en voor scholen is een lespakket en een film gemaakt. De gemeente werkt hierbij samen met de zedenpolitie en het expertisecentrum Qpido.

Grooming De gemeente spreekt van een sterk groeiend fenomeen van 'sexting', het verspreiden van seksueel getinte foto's via internet of mobiele telefoons. Ook 'grooming' (digitaal kinderlokken door pedofielen) komt steeds vaker voor. ,,We zien steeds meer incidenten'', zegt rechercheur Michel Bijl van de zedenpolitie.

Qpido is dit jaar begonnen met het registreren van sexting in Amsterdam. In 2014 doorlopen 22 jongeren een hulpverleningstraject. Vooral (vrouwelijke) slachtoffers krijgen hulp, maar ook enkele daders.

Middelbare scholen ,,Echt op alle middelbare scholen speelt sexting'', zegt Petra Hoeve van Qpido. ,,Op sommige scholen durven leerlingen niet meer te douchen omdat ze bang zijn in hun blootje te worden gefotografeerd. En sexting wordt door jongens als chantagemiddel richting meisjes gebruikt, om seks met ze te hebben.'' De slachtoffers die de zaak aankaarten, zijn vooral meisjes. ,,Jongens hebben daarvoor wat meer gêne.''

De zedenpolitie wil bij de voorlichting benadrukken dat sexting strafbaar is. Bijl: ,,Als minderjarige produceer je kinderporno, als je naaktfoto's verspreid. Je riskeert hiermee maximaal vier jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 78.000 euro.''