Nieuws Actueel

Amsterdam in actie voor startups

Caroline Spilt 25 maart 2015

Impact hub amsterdam startup groot

Creatieve broedplaats - of incubator - Impact Hub Amsterdam en de Gemeente Amsterdam zetten de eerste concrete stappen om van Amsterdam dé vestigingsplaats te maken voor internationale, sociale ondernemingen. Zo worden sociale ondernemers gekoppeld aan projecten op gebied van sociale, economische en duurzame projecten van de gemeente.

Amsterdam wil een voortrekkers- en aanjagersrol vervullen bij de bestrijding van maatschappelijke problemen en het ontwikkelen van stedelijke innovatie via het betrekken van sociale ondernemingen en is gericht op de ontwikkeling van nieuwe sociale ondernemingen in brede zin te stimuleren en promoten. Daarbij ligt de focus ook op Nederlandse Impact start-ups te faciliteren in internationale groei.

Toegang Ambitieuze sociale ondernemers krijgen door tussenkomst van Impact Hub Amsterdam toegang tot de juiste mensen, een netwerk van sociale ondernemingen, acceleratie- en incubatieprogramma's, impact financiering en investeerders, efficiënt en effectief op het juiste moment. Bij de samenwerking zijn daarnaast ook Amsterdam Economic Board en Expatcenter Amsterdam en andere partners nauw betrokken en wordt er expertise gedeeld en kruisbestuiving gecreëerd die van waarde zijn voor de stad Amsterdam en haar sociale ondernemingen.

Ondernemers ecosysteemConcreet werkt Impact Hub met andere experts aan het:- koppelen van sociale ondernemingen aan de economische, sociale en duurzame challenges van de stad Amsterdam- versterken van de ondernemersvaardigheden van sociale ondernemers door onder andere de Business Model Challenge, de accelerator voor impact ondernemingen- innovatieve buitenlandse impact start-ups gemakkelijk toegang te verlenen tot Amsterdam, door als gekwalificeerde facilitator op te treden in het nieuwe Start-up Visa scheme- faciliteren van ambitieuze ondernemers om naar het buitenland te groeien door deelname aan het door de EC ondersteunde BENISI en het Impact Hub scaling programma (geplande lancering in Europa, medio april 2015)- het investering klaar maken van sociale ondernemingen door het Investment Ready Program en toegang te bieden tot een pool van impact investeerders

Ruim baan voor sociale ondernemingenDe samenwerking volgt op de recente aanname van het Amsterdamse raadsvoorstel 'Ruim baan voor sociale ondernemingen' van 11 maart en het besluit in de Tweede Kamer om Nederland de 'place-to-be' voor veelbelovende en getalenteerde Nederlandse en buitenlandse ondernemers te maken die een Sociale Onderneming starten.

Impact Hub AmsterdamImpact Hub draagt bij en is tevens onderdeel van een snelgroeiend wereldwijd netwerk van onafhankelijke, lokale Hubs met meer dan 16.000 sociale ondernemers in meer dan 65 steden verdeeld over de gehele wereld, van Londen tot Johannesburg en van San Francisco tot Melbourne. Vanuit de locatie aan het Westerpark ondernemen, leren en groeien de huidige 300 Nederlandse sociale ondernemers door toegang te hebben tot het internationale netwerk, accelerator- en incubatorprogramma's en werkplekken wereldwijd, alsmede door verschillende lokale netwerken, middelen en opschalings- en investeringskansen.