Nieuws Actueel

.amsterdam vandaag online

Rik Nizet 31 maart 2015

Amsterdam domein 800

De eerste websites eindigend op .amsterdam zijn online. TEDx.amsterdam had de eer om als eerste live te gaan. In de komende maanden zal zij, samen met de andere pioniers, Amsterdam en de rest van Nederland kennis laten maken met de .amsterdam website domeinen. Onder deze pioniers scharen zich internationale bedrijven als Blond Amsterdam, bekend van het vrolijke en kleurrijke servies, maar ook écht Amsterdamse bedrijven als de haven van Amsterdam (port.amsterdam), muziekwinkel Concerto (concerto.amsterdam), en TEDx Amsterdam.

Het pioniersschap van TEDx Amsterdam werd ingeluid met een presentatie van Erik Huizer. Huizer, chief technology officer van Surfnet en hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht. In de inleiding die ter gelegenheid van het live-gaan van TEDx.amsterdam online werd gezet, zegt Huizer: "De introductie van .amsterdam is een belangrijke stap in een continue proces om het internet "fair, open, toegankelijk veilig en gratis te houden". Huizer, werd afgelopen maand als tweede Nederlander opgenomen in de Internet Hall of Fame vanwege "zijn bijdrage aan groei, connectiviteit en gebruik van het internet, zowel wereldwijd als in Nederland’.

Londen, New YorkDe introductie van .amsterdam is onderdeel van een brede trend. Steden als Londen, New York, Berlijn en talloze anderen hebben met zeer veel succes hun digitale grondgebied opengesteld. De nieuwe extensies geven ruimte aan economische groei op digitaal vlak, en beantwoorden aan de schaarste aan domeinnamen in de bestaande extensies. Zowel bedrijven als particulieren blijken in steden als New York, Londen en Berlijn, en recenter ook in Friesland met .FRL, zeer grote belangstelling te hebben om op die extensies hun digitale diensten en winkels (verder) te ontwikkelen. De verwachting is dat de aantrekkingskracht van de stad tot een intensief gebruik van de .amsterdam extensie zal leiden, met name onder de creatieve industrie, startups en e-commerce dienstverleners.

1 juniVoorlopig kunnen alleen de 100 pioniers nog beschikken over een .amsterdam domein. Vanaf 1 juni kan iedereen een domeinnaam aanvragen, waarbij er voorrang is voor Amsterdamse bedrijven en inwoners. Vanaf 1 september is het internet-domein zonder beperking open, op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt”. “.amsterdam” is eigendom van de gemeente Amsterdam.

Gemeente Amsterdam.amsterdam is eigendom van de gemeente Amsterdam en wordt geëxploiteerd door dotAmsterdam BV, een zusterbedrijf van Mijndomein.nl. Vanaf 1 juni kan iedereen domeinnamen aanvragen, waarbij Amsterdammers (bedrijven en particulieren) voorrang hebben bij gelijke aanvraag. Vanaf 1 september is de extensie zonder enige beperking beschikbaar voor iedereen, op basis van “wie het eerst komt, het eerst maalt.” De verwachting is dat domeinnamen op .amsterdam rond de €40 per jaar gaan kosten.