Nieuws Actueel

Amsterdams restaurant onder vuur om varken aan spit

David van Unen 14 december 2015

Varken aan spit

Bij restaurant Amsterdam Roest konden vleesliefhebbers dit weekend terecht voor een heuse Roast, een volledig varken ging er aan het spit. De aankondiging op Facebook maakte het een en ander los, meldt Het Parool.

Op evenementpagina van het restaurant op Facebook liepen reacties uiteen van “gatver”, tot “walgelijk”. Johnny Mosterd van Amsterdam Roest zegt meer dan honderd reacties te hebben ontvangen op de aankondiging. De een hevig, de ander iets minder: “Ik denk dat ongeveer twee op de tien reageerders het niet vinden kunnen. Maar dan ook écht niet. Iemand beet ons in een privébericht dat hij hoopt dat we net zo geroosterd worden als het varkentje. Een verkapte doodsbedreiging.” Dit is wat het is Amsterdam Roest riep deze week Facebookers op zich te mengen in de discussie die ontstaan is. Die zag Mosterd zelf niet aankomen, maar gaat hij inmiddels ook niet meer uit de weg. “Roest staat voor robuust en rauw. Een varken aan het spit is voor sommigen misschien heftig, maar dit is nu eenmaal wat het is. Er is een varken gedood en dat gaan we roosteren. Het is absoluut niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. We laten zien wat er gegeten wordt. Ik vind het een heel eerlijke manier van iets presenteren.” De Facebooker die Roest toewenste geroosterd te worden is uitgenodigd om zondagmiddag uit te komen leggen waarom, maar is daar niet op ingegaan. Het varken heeft volgens Mosterd een aangenaam leven gekend. “Onze kok heeft het op de kop getikt op een boerderij in het Beemsterland waar varkens goed kunnen leven en niet op stal staan. Het is een dier met een naam dat goed is behandeld. Hij heet Karel.” De Sunday Roast van 13 december was de eerste van een maandelijks terugkerende traditie. Mosterd: “We hopen dat er een mooie discussie op gang komt en zullen die ook faciliteren. Gelukkig zijn er ook mensen die er op fatsoenlijke manier over praten.”