Nieuws Actueel

Analyse Fed jaagt Wall Street schrik aan

Van onze redactie 18 september 2015

Image 5254342

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, stond een dik halfuur voor het slot 1,8 procent lager op 16.378 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,6 procent tot 1959 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omlaag naar 4831 punten.

De Federal Reserve besloot donderdag de rente nog niet te verhogen, gezien de recente onrust op de financiële markten rond met name China. President Janet Yellen zei dat die de economische groei zouden kunnen afremmen. Daarmee wakkerde zij een vrees die onder beleggers al langer leeft, verder aan.

Merck

Farmaciegigant Merck was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 3,2 procent. De bank Goldman Sachs en de fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw Caterpillar volgden met koersdalingen rond de 3 procent.

Bovenaan de Dow stond technologiereus Apple. De maker van gadgets als de iPhone en iPad verloor altijd nog 0,2 procent. Procter & Gamble, het bedrijf achter bekende consumentenmerken als Gillette, Head & Shoulders, Oral-B, Ariel en Pampers, hield de schade beperkt tot 0,5 procent.

Naheffing

Coca-Cola liet weten dat het op een fiscale naheffing kan rekenen die kan oplopen tot 3,3 miljard dollar (2,9 miljard euro). Volgens de Amerikaanse belastingdienst heeft de frisdrankmaker in de jaren 2007 tot en met 2009 te weinig belasting afgedragen. Het aandeel zakte 0,9 procent.

Softwareproducent Adobe won 1,4 procent, ondanks tegenvallende verwachtingen die het uitsprak bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Het bedrijf, bekend van programma's als Acrobat en Photoshop, wist in die periode wel de winst te verviervoudigen.

De euro was was 1,1305 dollar waard, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 4,3 procent tot 44,89 dollar per vat. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper en kostte 47,65 dollar per vat.