Nieuws Actueel

Andreas Lubitz brein achter vliegramp

Rik Nizet 26 maart 2015

Copiloot andreas lubitz 335

De schok en het ongeloof bij de vliegtuigmaatschappijen Lufthansa en Germanwings over de crash van dinsdag wordt alleen maar groter. Dat zei Lufthansa-topman Carsten Spohr donderdag tijdens een persconferentie nadat bekend was geworden dat de copiloot vermoedelijk de crash opzettelijk heeft veroorzaakt.

NIEUWS: Alles over vliegtuigcrash GermanwingsLees ook:'Andreas Lubitz was blij met baan''Ik was de laatste die ramptoestel zag'Iris Claassen zat in ramptoestelBeelden vliegtuigcrash Germanwings"Het is de ergste nachtmerrie dat er zoiets zou kunnen gebeuren'', aldus de topman.

AannamebeleidHet aannamebeleid van de maatschappijen voldoet aan de hoogste standaarden en personeel wordt intensief getest. Spohr ziet dan ook geen reden om het beleid te veranderen. Er zal uiteraard wel naar mogelijke verbeteringen gekeken worden, maar het systeem werkt al tientallen jaren goed. Elk jaar ondergaan vliegers een medische test, maar daar zit geen expliciete psychische test meer bij. Europese richtlijnen voorzien daar ook niet in, aldus Spohr.

Tragisch incidentLufthansa beschikt over geen enkele aanwijzing wat de vlieger ertoe zou kunnen hebben gebracht. Het is een tragisch op zichzelf staand incident, dat niet voorkomen had kunnen worden, ongeacht hoe streng de veiligheidsmaatregelen ook waren geweest.