Nieuws Actueel

Angst dat val van V&D meer Utrechtse zaken meeneemt

Diane Hoekstra | Foto: Angeliek de Jonge 24 december 2015

Vd hoog catharijne utrecht

Winkelcentra in de regio Utrecht vrezen klanten te verliezen als het noodlijdende warenhuis V&D omvalt, aldus het AD. Volgens centrummanagers is het woonwarenhuis een niet te onderschatten publiekstrekker voor de overige winkels.

Nadat V&D, na een kapitaalinjectie van de Amerikaanse eigenaar Sun Capital, deze zomer voorlopig leek gered, staat de warenhuisketen weer op omvallen.

CadeaubonnenDe steden waar de winkel is gevestigd (Utrecht, Zeist, Veenendaal en Nieuwegein) houden wederom de adem in. Zowel wat de werkgelegenheid betreft, als de negatieve effecten op de winkelcentra.

V&D heeft sinds gisteren al aan service ingeboet. Klanten kunnen geen artikelen meer ruilen of terugbrengen. Ook kunnen cadeaubonnen of Airmiles niet meer worden ingeruild.

BeveiligingBij de klantenservice in Utrecht werd gisteren om die reden extra beveiliging ingezet om te voorkomen dat het personeel lastig zou worden gevallen.

Winkeliers in Hoog Catharijne vrezen dat de effecten van een faillissement ook voor hen voelbaar zullen zijn. V&D, dat al 117 jaar in Utrecht is gevestigd, is een belangrijke publiekstrekker.

PubliekstrekkersCentrummanager Peter Baten van Veenendaal zegt dat er 'wel een probleempje is', mocht het warenhuis verdwijnen. "De positie van het warenhuis is samen met La Place behoorlijk belangrijk in Veenendaal. De omliggende zaken profiteren ook van de publiekstrekkers in het centrum. Daar zijn de andere winkeliers zich terdege van bewust."

Ook als de vestiging in het Zeister winkelcentrum Belcour zou verdwijnen, zullen de effecten voor andere winkeliers voelbaar zijn, stelt centrummanager Fons Pennings. "De kleine winkels profiteren nu volop van de loop naar V&D. Een deel van het winkelcentrum is net opgeknapt. Het zou niet goed uitkomen. Maar ja, wanneer wel? V&D is een hele belangrijke speler."

AderlatingDe Nieuwegeinse wethouder Johan Gadella zei eerder dit jaar dat een eventuele sluiting van het distributiecentrum op bedrijvenpark Het Klooster 'een forse aderlating' zou zijn. Op het bedrijventerrein is slechts een kwart van de beschikbare grondkavels verkocht. Vorig jaar zag V&D af van een filiaal van het warenhuis in de vernieuwde binnenstad van Nieuwegein, omdat het bedrijf toen al zware verliezen leed.

V&D zegt dat alle vestigingen in de komende periode openblijven.

Kerstmuziek

In het Utrechtse filiaal klonk gisteren op verschillende afdelingen de kerstmuziek (All I want for Christmas is you van Mariah Carey) zoals iedere andere dag voor de feestdagen.

"Het personeel oogt ontspannen. Als je niet zou weten, lijkt het alsof er niets aan de hand is", zegt Johan Graafsma. "En dat is misschien maar goed ook."