Nieuws Actueel

Angst voor gegevensdiefstal

Van onze redactie 27 oktober 2015

Laptop pc koffie middelgroot

Van de ICT-afdelingen beperkt nog altijd 92 procent de toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie en applicaties vanaf mobiele apparaten.Hierdoor komen organisaties onvoldoende tegemoet aan de behoefte van medewerkers om flexibel en mobiel te werken. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 900 ICT-beslissers door Gemalto. Hoewel bijna alle organisaties (98 procent) de behoefte herkennen, moet 95 procent van alle ICT-afdelingen erkennen dat er binnen hun organisatie sprake is van obstakels die mobiele toegang of verbindingen op afstand in de weg zitten. Zorgen rond de beveiliging vormen het belangrijkste obstakel.

Volgens de 2015 Global Authentication and Identity Access Management Index maken bijna alle respondenten (94%) zich zorgen dat hun organisatie ten prooi valt aan een aanval door hackers ten gevolge van diefstal van aanmeldingsgegevens of andere kwetsbaarheden in de beveiliging. Deze zorgen nemen toe door de groei van het aantal mobiele endpoints. Binnen de meeste organisaties beschikt elke gebruiker gemiddeld over twee mobiele endpoints en worden per gebruiker gemiddeld drie combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden beheerd. Bovendien is gemiddeld één op de vijf support tickets van ICT-afdelingen afkomstig van gebruikers die hun aanmeldingsgegevens zijn vergeten.

Flexibel werken"Werknemers zitten te springen om nieuwe en flexibele manieren om te werken. ICT-afdelingen staan onder druk om dit te faciliteren", aldus Dirk Geeraerts, expert identity & data protection bij Gemalto. "Medewerkers zullen doorgaans doen wat nodig is om een klus te klaren, met of zonder toestemming. Sterke authenticatie op basis van een ‘as-a-service’-model zorgt ervoor dat dit veilig gebeurt, ook als bronnen over verschillende locaties zijn verspreid. Dit zal organisaties in een betere positie brengen om de identiteiten van hun eindgebruikers te beschermen, zonder daar de productiviteit of databescherming aan op te offeren."

Over het onderzoekAan het onderzoek Global Authentication and Identity Access Management namen 900 ICT-beslissers deel, werkzaam bij organisaties in verschillende sectoren met minimaal 250 werknemers in dienst. Het onderzoek is uitgevoerd door Vanson Bourne, een onafhankelijke specialist in marktonderzoek voor de ICT-sector.

OnderzoekAan het onderzoek namen 900 ICT-beslissers deel, werkzaam bij organisaties in verschillende sectoren met minimaal 250 werknemers in dienst. Het onderzoek is uitgevoerd door Vanson Bourne, een onafhankelijke specialist in marktonderzoek voor de ICT-sector.