Nieuws Actueel

'Anthony (16) nog steeds kapot van fatale steekpartij'

Van onze redactie 6 april 2015

Image 4842696

Anthony moet donderdag en vrijdag voor de rechter komen. De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, omdat hij minderjarig is. Weisfelt: ,,Ik denk dat de rechtbank geen begrip zal hebben voor wat hij heeft gedaan, maar wel voor zijn heftige en moeilijke positie.''

Anthony zat in de derde klas van het Corbulo College. Hij werd al een jaar of acht getreiterd, ook op zijn vorige scholen, aldus de advocaat. ,,De dreiging was continu. Stel dat je zestien bent en een huis in moet vluchten. Wat doet dat met een jongen?'' In de maand voor de dodelijke steekpartij werd Anthony ,,stelselmatig bedreigd'' door een groep van vijf tot acht jongens. Die wachtten hem bijvoorbeeld op maandag 6 oktober op bij de supermarkt, waar hij een bijbaan had. Anthony meldde het voorval bij de politie. ,,De dreiging werd heel concreet en direct. Dat heeft veel met mijn cliënt gedaan. Hij kwam onder steeds grotere druk te staan.''

Neersteken Op donderdag 9 oktober zouden Anthony en zijn moeder met de schoolleiding praten over het pesten. Dat gesprek ging echter niet door. Anthony kon de stress niet aan, hij was de nacht ervoor misselijk van de zenuwen. Hij meldde zich ziek.

Een dag later, op vrijdag 10 oktober, ging Anthony weer naar school. 's Ochtends had hij een aanvaring met Wesley. Die hoorde niet bij de pestkoppen, benadrukt Weisfelt. ,,Anthony en Wesley zaten over en weer wat te dreigen. En toen is er iets geknapt in dat koppie.'' In de middagpauze pakte Anthony een mes. Hij stak de vijftienjarige Wesley neer. Leraren probeerden het slachtoffer nog te redden, maar dat mocht niet baten. In school overleed hij aan zijn verwondingen.

Anthony was ondertussen weggerend. Een tijdje later werd hij opgepakt. Sindsdien zit hij vast. Hij is psychisch onderzocht, maar over de uitkomst wil Weisfelt niets zeggen. De advocaat wil ook niet zeggen of Anthony al contact heeft gezocht met de nabestaanden.

Mes Met Anthony staat ook de 16-jarige Brian terecht. Die zou het mes hebben gegeven. Brian komt vrijdagochtend voor de rechter. Ook die zaak is achter gesloten deuren.

De rechtbank doet waarschijnlijk op 24 april uitspraak tegen Anthony en Brian.