Nieuws Actueel

'Anti-pestprogramma's schieten hun doel voorbij'

Van onze redactie 4 april 2015

Image 4840575

"Het is te vroeg voor anti-pestprogramma’s, de effectiviteit staat nog niet eens vast. Laat scholen eerst energie steken in een goede sfeer, goede onderlinge communicatie en kinderen weerbaar maken", zegt Huijer.

Pesten op het werk "Pesten hoort bij opgroeien en dat kun je nooit helemaal voorkomen. Leer kinderen omgaan met pesten. Dat komt later van pas, want in het volwassen leven wordt ook volop gepest, op het werk bijvoorbeeld. Het is een illusie dat het ooit helemaal ophoudt."

Hoe meer de overheid er bovenop zit, hoe groter de kans dat pesten vaker in het geniep gebeurt en heftiger wordt, waarschuwt Huijer. Ze wil het niet bagatelliseren, maar de arts en filosofe is er niet van overtuigd dat pesten alleen maar slecht is. "We hebben ziektes nodig om weerstand in ons lijf op te bouwen en zo is het ook op psychisch gebied."

Plagen of pesten "Jammer", reageert Gijs Huitsing, onderzoeker naar pesten bij de Rijksuniversiteit Groningen, op de uitspraken van Huijer. "Het is het aloude misverstand tussen pesten en plagen." Plagen kan zoveel kwaad niet, zegt hij. "De ene keer incasseer je, de andere keer deel je uit. Daar word je sterker van." Maar pesten is een ander verhaal, stelt Huitsing. "Daarbij wordt iemand steeds opnieuw gekwetst."