Nieuws Actueel

Antonio en Enise, de schrik voor elke ondernemer

Rik Nizet 25 februari 2014

De grootste schrik voor ondernemers op dit moment. Dit duo wil je niet in de zaak hebben: Antonio en Enise, het meest gezochte criminele stel van Nederland. Zware mishandeling, overval, ontvoering en beroving. De Nederlandse en Duitse politie houden sinds maandag een klopjacht op Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) die deze wapenfeiten op hun naam zouden hebben. Over de grootscheepse zoekactie wilde de politie dinsdagochtend geen details verstrekken.Lees ook:Antonio en Enise opgepaktZitten ze in Münster?'Hij blijft onze zoon'Stel kampeerde op naaktterreinGangsterduo had meer op kerfstok

Feitelijk wordt al 2 weken naar het duo uitgekeken. Dat gebeurt omzichtig, want met name de man wordt door de politie beschouwd als vuurwapengevaarlijk. Dat laatste bleek maandag nog eens, toen hij bij een inbraak in een caravan op een camping in Enschede een man beschoot die hem en de vrouw betrapte. De man raakte gewond en ligt in een ziekenhuis.

NietsontziendHet duo ging nietsontziend door en gijzelde 's avonds een gezin aan de Arendsweg in dezelfde stad. De vader werd meegenomen in zijn eigen auto en later vrijgelaten in de Duitse plaats Ahaus, net over de grens. Van der Ploeg en Merve verdwenen in de Honda van de man en zijn sindsdien spoorloos. De politie is zeer beducht voor nieuwe onschuldige slachtoffers en raadt mensen aan zeer voorzichtig te zijn als men denkt met de twee voortvluchtigen te maken te hebben.

Namen en foto'sOm het gevaar zo veel mogelijk voor te zijn, werden vrijdag al de namen en foto's van de twee vrijgegeven. Ze zouden op 10 februari in Meppel een vrouw in haar huis hebben overvallen en later meegenomen in haar eigen auto. Deze vrouw werd de volgende dag in een bos bij Lelystad vrijgelaten. Een week later zou het tweetal in het Brabantse Lage Mierde een woning hebben overvallen. Vier aanwezige mensen moesten onder bedreiging van een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. De bewoner van het huis werd ernstig mishandeld.

Nadat de misdadigers maandagavond verdwenen, zette de politie bij de opsporingsactie grote middelen in, onder meer een helikopter. Een zegsman van de Nederlandse politie verklaarde maandagavond dat het duo mogelijk illegaal op een camping in de grensstreek heeft geslapen.

OntsnappenVan der Ploeg wist in november 2005 op een begeleid verlof in Groningen te ontsnappen. Hij zat toen als 16-jarige in een jeugdinrichting voor tbs. Na die ontsnapping zou hij volgens de politie betrokken zijn geweest bij de overval op een winkel in Drachten, blijkt uit berichtgeving van toen. De politie in Friesland vermoedde destijds dat hij het winkelpersoneel en enkele klanten had bedreigd met een vuurwapen. Ook toen is er een klopjacht naar hem geweest en werd een opsporingsbericht naar hem uitgevaardigd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en ook politie en justitie willen niet ingaan op dit verleden van de voortvluchtige man. Ook willen ze niet zeggen of hij na zijn ontsnapping in 2005 weer is opgepakt.