Nieuws Actueel

App voor een veiliger Gmail

Van onze redactie 25 november 2014

Gmail, de maildienst van zoekgigant Google, kent nogal wat gebruikers. Veel van hen gebruiken die digitale, online 'opslagplaats' ook voor allerlei vertrouwelijke informatie. Een kopie van het paspoort bijvoorbeeld, om onderweg op reis bij de hand te hebben, of voor het registreren van allerlei financiële transacties. Scans van rekeningen en aankoop-bonnen naar je gmail sturen, maakt het bijvoorbeeld makkelijk om te kijken of je ergens nog garantie op hebt, zonder dat je een hele schoenendoos door hoeft te spitten.

2-staps-verificatie Google biedt nu de mogelijkheid van een 2 staps-verificatie van uw e-mailaccount bij dat bedrijf. Dat kan gebeuren met een app, maar ook online. In beide gevallen moet je wel een mobiele telefoon hebben. Een uitgebreide Nederlandstalige uitleg van het systeem is hier te vinden. Hoe werkt het? Je meldt je bij Google voor dit systeem aan. Daarna moet je elk apparaat waarop je je gmail benadert daarvoor expliciet toestemming geven. Dat gebeurt met een unieke code, die met de bijbehorende app gegenereerd kan worden.

Dus mocht een hacker het wachtwoord van uw gmail weten te achterhalen en dat proberen op een pc, dan zul je een bericht krijgen met de vraag of voor die en die pc (of mobiel of tablet) een wachtwoord gegenereerd moet worden. Ook al zou je nu achteloos op ja drukken, dan heeft de hacker er nog niks aan, want die code verschijnt op uw mobiel en moet daarna op het bewuste apparaat ingevoerd worden.

Gedoe Deze beveiligingslaag geeft de 1ste dagen wat gedoe, maar als je eenmaal alle apparaten waar je normaal mee naar je gmail gaat (pc thuis, mobiel, pc op het werk) toestemming hebt gegeven merk je er - behoudens een gerustgesteld gemoed - niks meer van.

De gratis app is hier te downloaden voor iPhone en hier voor Androïd.