Nieuws Actueel

Appartementencomplex In Accent in Enschede ‘een van de mooiste gebouwen van Nederland’

Van onze redactie 8 mei 2015

In accent ivo kruger

In de jaarlijkse uitgave stelt een jury van architecten en deskundigen een lijst van dertig nieuwe gebouwen samen die net dat beetje extra hebben. Zo ook het appartementencomplex In Accent, dat grenst aan het Wilminkplein en de Korte Hengelosestraat. „Het plan is al in 2006 gemaakt”, vertelt Allart Vogelzang van het architectenbureau Onix uit Groningen, de bedenker van het gebouw. „Maar aan de eerste tekeningen is vrijwel niets veranderd. De crisis in de bouwwereld zorgde kortgezegd voor een moeilijke aanloopperiode tot de bouw.”

PrijsvraagOpvallend is dat de ideeën voor het appartementencomplex zijn ontstaan door een prijsvraag. „Architectenbureaus en projectontwikkelaars werden opgeroepen samen een plan in te dienen voor dit appartementencomplex en een tegenoverliggend hotel-kantoorgebouw.”

InterCityHotelDe inzending van Onix en bouwbedrijf Van Wijnen kwam als beste uit de bus. Begin 2014 werd het complex In Accent opgeleverd, een jaar later volgde ook het InterCityHotel. De oplevering van het hotel komt voor het jaarboek 2014/2015 in elk geval te laat, maar In Accent niet. „We hebben vaker met een project in het jaarboek gestaan, maar het is zeker geen gewoonte voor ons. Het blijft een eer om door je vakgenoten erkend te worden”, aldus Allart Vogelzang. Dit jaar is Onix zelfs met twee panden vertegenwoordigd in het jaarboek. Ook een project in het Brabantse Alphen behoort tot de dertig mooiste gebouwen van 2014. EnschedeIn Accent is niet het laatste project van Onix in Enschede. Ook het multifunctionele wijkcentrum en schoolgebouw Lumen in Velve Lindenhof komt van de tekentafel van het Groningse architectenbureau. Het pand aan de Velveweg is in de afrondende fase.