Nieuws Actueel
Appkuns ontwerpt endoscoop van kunststof
Een endoscoop was tot voor kort gemaakt van roestvrij staal. Het Oosterhoutse bedrijf Appkuns maakte in opdracht een variant in kunststof. "We hebben er wereldwijd al vijfhonderd verkocht”, meldt BN/DeStem.

Appkuns, ontwikkelaar en producent van kunststofproducten, produceerde in opdracht van Odelft Benelux BV een kunststofendoscoop. Een product (een soort buis) dat artsen gebruiken om via de mond of anus in het lichaam te kijken. "Dit is een geheel nieuwe ontwikkeling”, zegt directeur Corné van Baal van het Oosterhoutse bedrijf.
Ergonomische voordelen“We verwachten dat meer medische producten die nu nog worden gemaakt van roestvrij staal en aluminium een kunststof variant zullen krijgen.” Een endoscoop van kunststof heeft veel voordelen. Vooral ergonomisch: een kunststof instrument is lichter en ligt daardoor lekkerder in de hand. Ook is kunststof eenvoudiger schoon te maken. En kunststof kun je makkelijker vormen dan roestvrij staal. “Daardoor kun je een endoscoop produceren die voldoet aan wat het lichaam prettig vindt - minder hoekig dus. Overstappen naar kunststof was wel een behoorlijke uitdaging: het nieuwe model moest volledig voldoen aan de medische richtlijnen.”
Medische sectorDie lat lag heel hoog, aangezien een endoscoop door artsen wordt gebruikt om organen in het lichaam te bekijken. Appkuns ging die uitdaging aan. “Met alle vertrouwen”, zegt Van Baal. “We zijn niet alleen in de industriële maar ook in de medische sector heel sterk.” Uitgangspunt waren de tekeningen van Odelft Benelux BV, die de endoscoop in opdracht van een wereldwijd opererend healthcare bedrijf zou gaan leveren. “Van de tekeningen was al een prototype gemaakt. Wij hebben de endoscoop gefinetuned, dus rijp gemaakt voor de productie. Hittech Group zet de endoscopen in elkaar.”
WatertestVoor de verschillende onderdelen waren matrijzen nodig. “Ook dat was een uitdaging, want overstappen van roestvrij staal naar kunststof betekent een vertaalslag maken. Daarnaast moesten we binnen de kaders van het budget blijven. Uiteindelijk moesten al die delen samen een endoscoop vormen die er heel strak uitzag, die ook de patiënten als gebruiksvriendelijk zouden ervaren. Bovendien waren de normen en procedures waar we aan moesten voldoen heel streng.” Spannend werd het toen de eerste paar endoscopen aan de watertest werden onderworpen. “Een endoscoop moet volledig waterdicht zijn. Het eerste model voldeed niet. We hoefden niet terug naar de tekentafel, maar konden het in de fabriek oplossen door de machines anders in te stellen.”
Black BoxHet bleek geen standaardklus. “Er zitten moeilijke stukken aan een endoscoop, het is geen standaardgereedschap. Daardoor kostte het testen behoorlijk wat tijd.” Binnen een jaar kwam het plan van de tekentafel. Voor een nieuw product is dat normaal. Doordat hier veel meer bij kwam kijken, is het relatief snel gegaan.” De klant zelf, zo heeft Van Baal van Odelft Benelux BV vernomen, is zeer tevreden. “De eerste vijfhonderd endoscopen zijn al verkocht, wereldwijd. We verwachten er jaarlijks duizend tot tweeduizend te produceren.” Er kleefden ook risico’s aan het aannemen van de opdracht. “Het was een black box, het had ook verkeerd uit kunnen pakken. Maar doordat we weten waar we mee bezig zijn en met vaklui werken, wisten we dat we succesvol zouden kunnen zijn. Nu zijn we benieuwd of dit kansen gaat bieden voor meer medische apparatuur.”