Nieuws Actueel

Apple investeert in datacenters

Rik Nizet 23 februari 2015

Apple gaat 1,7 miljard euro steken in de bouw en exploitatie van twee Europese datacenters. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern maandag bekend. De twee gebouwen komen in Ierland en Denemarken.

Volgens Apple betekent de investering de grootste in de geschiedenis van Apple in Europa tot nu toe. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Amazon en Microsoft die ook al in datacenters op het Europese continent investeerden. ,,Door deze uitbreiding van onze activiteiten creëren we ter plaatse honderden banen en zetten we meteen ook twee van onze groenste gebouwen neer", zei topman Tim Cook van Apple.

Apple wil de twee centers gebruiken voor het aanbieden van onlinediensten, zoals de iTunes Store, de App Store en iMessage. De twee nieuwe datacenters, beide ruim 165.000 vierkante meter groot, worden naar verwachting in 2017 in bedrijf genomen.

Vorig jaar investeerde Apple naar eigen zeggen ruim 7,8 miljard euro in Europese bedrijven en toeleveranciers. Daarbij creëerde het ruim 2000 nieuwe banen. Verspreid over negentien landen in Europa heeft het technologieconcern 18.300 mensen in dienst.