Nieuws Actueel

Apple maakt geen indruk op Wall Street

Van onze redactie 9 september 2015

Image 5226946

Een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de min op 16.309 punten. De breed samengestelde S&P 500 noteerde ook 1,1 procent lager, op 1949 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,8 procent tot 4774 punten.

Apple leverde 1,4 procent in. Het technologieconcern presenteerde woensdag zoals verwacht onder meer een grotere versie van de iPad, een vernieuwing van de iPhone en nieuwe mogelijkheden voor Apple TV. Echte verrassingen waren er echter niet bij het jaarlijkse feestje van 's werelds duurste bedrijf.

Dow Jones

De Dow Jones werd aangevoerd door het financiële concern Goldman Sachs, dat 0,5 procent won. Verder boekten alleen United Health en American Express minieme winsten. Oliemaatschappij Chevron sloot de rij van dertig hoofdfondsen met een verlies van 2 procent.

Boekenwinkelketen Barnes & Noble verloor ruim een kwart van zijn beurswaarde, na de presentatie van tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Daarin liep het verlies van het bedrijf op, terwijl de verkopen van de eigen e-reader, Nook, flink afnamen.

Beleggers hielden zich woensdag verder bezig met de vraag of de Federal Reserve de rente in de VS volgende week zal verhogen. De melding van een aanzienlijke stijging van de vacatures in de VS voedden de gedachte dat die stap daadwerkelijk zal worden gezet. Dat besluit kan negatief uitpakken voor de aandelenhandel, die de afgelopen jaren werd gestuwd door het stimuleringsbeleid van de Fed.

Euro

,,Het lijkt erop dat goed nieuws wordt gezien als slecht nieuws'', zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg in dat verband tegen persbureau Bloomberg. ,,Mensen letten nu scherper op de economische cijfers, omdat de Fed heeft gezegd dat ze dat moeten doen. Dit kan een renteverhoging dichterbij brengen.''

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 3,5 procent naar 44,32 dollar. De euro was woensdagavond 1,1198 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA