Nieuws Actueel

Apple weer in opspraak om werkomstandigheden

Van onze redactie 19 december 2014

BBC Panorama ontdekte dat in de Pegatronfabrieken veel regels worden geschonden. Donderdag zond de Britse omroep een documentaire uit waarin onder meer te zien was hoe uitgeputte arbeiders tijdens hun twaalf uur durende diensten in slaap vielen. Een undercoververslaggever die in een fabriek filmde waar onderdelen voor Apple-computers worden geproduceerd, moest maar liefst achttien dagen op rij doorwerken. Een verzoek voor een vrije dag werd niet gehonoreerd.

Een andere journalist werkte op een zeker moment zestien uur achterelkaar door en dat gebeurde niet vrijwillig. "Telkens als ik in de slaapruimte kwam, was ik ontzettend moe", vertelde hij in BBC Panorama. "Zelfs als ik honger had, wilde ik niet opstaan om eten te halen. Ik wilde alleen maar liggen en uitrusten. Slapen zat er door de stress niet in." De slaapruimtes waren ook nog eens overvol. Dat probleem zou inmiddels zijn opgelost.

Banka BBC Panorama reisde ook af naar het Indonesische eiland Banka, waar in een aantal mijnen tinerts wordt gewonnen door kinderen. Deze tin is mogelijk gebruikt om Apple-onderdelen te fabriceren.

Apple wilde niet meewerken aan de documentaire, maar kwam voor de uitzending wel met een verklaring. "We kennen geen bedrijven die zo veel doen om eerlijke en veilige werkomstandigheden te garanderen als Apple", liet het Amerikaanse bedrijf weten. "We kijken samen met onze leveranciers naar tekortkomingen en zien verbeteringen, maar we weten ook dat er nog veel werk ligt." Apple is een onderzoek gestart.

Dat het personeel in de Chinese fabrieken het zwaar te verduren krijgt, werd al in 2010 duidelijk. Toen beroofden 14 medewerkers van Foxconn, de belangrijkste leverancier van Apple, zich van het leven.