Nieuws Actueel

Arbeiders dreigen WK op te blazen

Rik Nizet 5 juni 2014

Een week voor het begin van het WK Voetbal in Brazilië hebben duizenden dakloze arbeiders tijdens een vreedzame mars in de miljoenenstad São Paulo meer geld voor onder meer huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg geëist. Guilherme Boulos van de Braziliaanse Beweging voor Dakloze Arbeiders (MTST) waarschuwde woensdag (plaatselijke tijd) tijdens de betoging dat mogelijk grimmigere acties volgen tijdens het WK.Lees ook:Wat je moet weten over het WK voetbal25 euro voor een biertjeSpecial: WK 2014WK 2014: SpeelschemaBastion Oranje niet te slopenWK op kantoor? Even aftikken!

Boulos zei dat de MTST zich genoodzaakt zou kunnen zien te radicaliseren, omdat de regering tot dusver niet is ingegaan op de eis huizen te bouwen voor de duizenden mensen die in São Paulo op straat of in kampen wonen. Boulos vindt dat de miljoenen die de regering heeft uitgegeven aan het WK, beter hadden kunnen worden besteed aan huisvesting en andere sociale projecten.

Arena CorinthiansDe betogers liepen woensdag naar de gloednieuwe Arena Corinthians. Daar spelen Brazilië en Kroatië op 12 juni de openingswedstrijd van het WK. Werknemers van de metro in São Paulo zijn donderdag in staking gegaan. De metro rijdt daardoor niet volgens de dienstregeling. Op het station Itaquera bij de Arena Corinthians moesten veiligheidsmedewerkers woedende passagiers tegenhouden. Die wilden de versperringen rond het perron weghalen.

Sociale bewegingen hebben aangekondigd ook in andere steden actie te voeren tijdens het WK Voetbal. Volgens minister van Justitie José Eduardo Cardozo zijn de autoriteiten goed voorbereid op eventuele protesten.