Nieuws Actueel

Areva verkoopt kernreactoren

Lotte Grimberg 30 juli 2015

Kernreactor

Industrieconcern Areva heeft ingestemd met de verkoop van een groot deel van zijn kernreactoractiviteiten aan Électricité de France (EDF). Dat meldden beide bedrijven donderdag.

Begin juni werd bekend dat EDF een belang zou nemen in de nucleaire activiteiten van Areva, waar het al grootaandeelhouder van is. Areva wil minimaal driekwart van zijn belang verkopen tegen 2,2 miljard euro. Het concern kampt al tijden met grote verliezen, onder meer door afschrijvingen op nucleaire projecten in Finland.

Gat dichtenMet de verkoop van het belang wil Areva een eerste deel van een gat dichten in een financiering van 7 miljard euro die het bedrijf voor 2017 rond moet hebben. Bovendien doet het bedrijf voor nog eens 400 miljoen euro aan activa in de verkoop en gaat het kosten besparen.

De deal tussen de twee bedrijven maakt een einde aan de bouw van kernreactoren door Areva en kwam tot stand onder druk van de Franse president François Hollande. Een definitief akkoord kan mogelijk de deur openen voor een redding van Areva door de Franse overheid.