Nieuws Actueel

Arie Slob (CU): kabinet staat met rug naar regio

Van onze redactie 30 januari 2015

"Ik heb het gevoel dat je de bril van premier Rutte af en toe moet schoonvegen om te laten zien dat Nederland meer is dan de Randstad", zegt Slob in een interview met deze krant. "De werkloosheid in Nederland is al hoog, maar in regio's als het noorden, Twente, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen liggen de percentages nog hoger."

Werkgelegenheidsprojecten Slob vindt dat de regering daarom regionale werkgelegenheidsprojecten moet gaan financieren. Hij doelt onder meer op plannen om de chemische industrie in het noorden duurzamer te maken. "Nu is het telkens sleuren en trekken vanuit de Kamer om geld los te peuteren, de knop moet echt om." De komende tijd gaat de partij regionale plannen verzamelen. Bedragen wil Slob niet noemen.

De ChristenUnie eist daarnaast dat de gaskraan verder dichtgedraaid wordt, zodat de veiligheid van Groningers beter gewaarborgd is. De jaarlijkse gaswinning moet fors terug, aldus Slob, naar 'laag in de 30' miljard kuub.

Onvoorspelbare begrotingsronde De CU hield Rutte II de afgelopen jaren samen met oppositiepartijen D66 en SGP via begrotingsakkoorden in het zadel. Ditmaal volgt door de verkiezingen een onvoorspelbare begrotingsronde. Als de partijen dit voorjaar om tafel gaan is het onzeker of zij samen voldoende zetels hebben om de plannen door te voeren. Dat wordt pas eind mei duidelijk, als de senaat gekozen wordt.