Nieuws Actueel

Arjan Erkel sluit mensen 1 dag op in gevangenis

Van onze redactie 14 maart 2015

Image 4806560

Nu wil Arjan Erkel anderen laten ervaren hoe vastzitten voelt. Hij sluit ze op in een voormalige gevangenis in zijn woonplaats Rotterdam.

Prison Day heet de dag waarop Erkel, de voormalige gijzelaar in de Russische deelrepubliek Dagestan, anderen een dag lang laat beleven wat hij ruim 20 maanden heeft moeten meemaken: vastzitten en geen regie hebben over je leven.

In de Rotterdamse bajes worden 45 mensen in een cel gezet. De deur gaat dicht en dan is hun vrijheid voorbij. In hun cel van 3 bij 4 meter vinden ze een bed, een bureautje, 2 kleine kasten, een wc en een wasbak. Er is zicht naar buiten. De gevangenen-voor-1-dag zijn volledig op zichzelf aangewezen. De eerste Prison Day was meteen vol. Resultaat: een tweede editie staat al gepland voor dinsdag 23 juni.

Wat bezielt Erkel, een man die de gruwelen van 607 dagen gedwongen gevangenschap met zich meedraagt. Waarom wil hij mensen opsluiten in deze entourage? "Tijdens mijn gijzeling merkte ik dat ik dichter bij mezelf kwam. Ik dacht na over dingen die mij remden, die mij belemmerden. Mijn fysieke vrijlating was ook deels een mentale bevrijding. Het heeft mij geholpen meer dingen te doen die ik leuk vind, dingen waarin ik geloof."

Mentale gevangenis In de jaren na zijn vrijlating, tijdens de honderden workshops en trainingen die Erkel gaf, praatte hij met veel mensen die in zijn verhaal een parallel zagen met hun eigen leven. "Je baan, je relatie of zelfs je leven kan als mentale gevangenschap voelen. Daaruit bevrijd worden, heb je zelf in de hand. Er liggen genoeg kansen. Grijp die. Want je kunt beseffen ergens in vast te lopen, maar dat is niet genoeg. Je moet iets doen, dat is belangrijk."

Wanneer de 'straf' is uitgezeten is de workshop van een coach belangrijk. Erkel is 1 van de 5 coaches. "Het is niet zo dat cipier Freddy de cel opent, mensen vrij zijn en wij ze uitzwaaien. Juist het duiden, de ervaring van opsluiting bespreken, is belangrijk. Wat heb je geleerd, wat wil je anders doen, voel je je écht bevrijd?"