Nieuws Actueel

Arjen Lubach reageert in uitzending op RVD-rel

Van onze redactie 28 november 2014

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stelde eerder deze week een onderzoek in of er strafbare feiten waren gepleegd bij het maken van de opnames van onder meer het torentje van premier Rutte. Nadat experts de beelden hadden doorgelicht, constateerde de RVD dat ze nep waren. Lubach heeft daarop nog niet gereageerd.

Lubach zond de beelden uit naar aanleiding van de discussie over de opnames die Utrechter Jelte Keur maakte van de Domtoren in de mist. Het filmpje ontpopte zich tot internethit en werd vele honderdduizenden keren bekeken. Keur hangt mogelijk een fikse boete boven het hoofd: de kwestie wordt momenteel onderzocht door de Luchtvaartpolitie.

Proefproces De drone-industrie maakt zich zorgen over de regelgeving op dit gebied in Nederland. In veel andere grote Europese landen is de wetgeving voor het vliegen soepeler, vinden leveranciers. In Nederland is het formeel verboden om bedrijfsmatig te filmen met een drone, tenzij de bestuurder voldoet aan een reeks eisen die voorheen alleen golden voor piloten.

Ook journalistenvakbond NVJ denkt na over een proefproces, om de wetgeving te versoepelen voor journalisten. Voor een hobbyist geldt dat hij met zijn drone niet recht boven mensenmassa's, bebouwing of openbare wegen mag vliegen. Gemeenten en provincies kunnen zelf extra beperkingen opleggen voor bijzondere locaties. Met het tonen van de opnames wilde Lubach de discussie over dit onderwerp aanwakkeren.