Nieuws Actueel

Arjen Lubach wil farao van Nederland worden

Van onze redactie 22 maart 2015

Image 4820465

Op de website www.faraodernederlanden.nl kunnen medestanders de aanvraag voor het burgerinitiatief steunen. Als meer dan 40.000 mensen zich melden, dan is de Tweede Kamer verplicht het verzoek inhoudelijk te behandelen.

Met zijn actie wil Lubach een statement maken tegen de monarchie. “Deze week is het precies tweehonderd jaar geleden dat Willem Frederik zichzelf uitriep tot koning Willem I”, stelt de cabaratier. “Dit is een mooi moment om Nederland te geven waar het recht op heeft, namelijk een farao. Ik offer me nu op en heb zoiets van 'jee, waar begin ik aan'. Maar ik voel dat het een goed moment is en dat mensen erop zitten te wachten.”

Lubach wil als farao onder meer zijn verjaardag 22 oktober uitroepen tot nationale feestdag. De titel 'farao der Nederlanden' zal in de toekomst alleen maar te verkrijgen zijn middels erfrecht. “Ik weet dat mijn nageslacht twee turbulente eeuwen tegemoet gaan. Maar ik bouw op de steun en het vertrouwen van het Nederlandse volk.” De ministeriele verantwoordelijkheid voor zijn daden als hij farao wordt, ligt niet bij de premier maar bij Sven Kockelmann, voegt Lubach daar nog aan toe.

ANP Kippa